DruštvoVesti

“Tek očekujemo masovnije prijeme u bolnice” I delta soj je još uvek tu – najveći pritisak će osetiti zdravstveni sistem

Komandant Vojne bolnice Karaburma dr Ivo Udovičić rekao je da ima naznaka da se povećava broj hospitalizovanih pacijenata i da će broj novozaraženih biti znatno veći već koliko danas i sutra.

Komandant Vojne bolnice Karaburma dr Ivo Udovičić rekao je da ima naznaka da se povećava broj hospitalizovanih pacijenata i da će broj novozaraženih biti znatno veći već koliko danas i sutra.

– Očekujemo masovnije prijeme u bolnicu. Sigurno ćemo imati veliki broj pacijenata. Znamo da omikron soj ne daje veliki procenat hospitalizacije, ali znamo i da imamo nižu stopu vakcinisanih i da je delta soj tu, kao i da je naša populacija starija – rekao je dr Udovičić za RTS.

Napomenuo je da nemaju podatak da li imaju pacijente sa omikron sojem.

Najveći problem će, dodaje, osetiti zdravstveni sistem. Istakao je da oni koji rade u crvenim zonama nisu plaćenici farmaceutske industrije.

Presek

Još 7.652 zaražena

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 7.652 osobe, a od posledica ove bolesti preminulo je 23 ljudi. Testirano je 22.947 osoba. Na respiratoru su 83 pacijenta.

– Znamo i vidimo koliko je vakcina efikasna na primeru naših pacijenata. Mi smo u kovid bolnici imali preko 50 pacijenata mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege, imali smo šestoro preminulih i niko nije bio vakcinisan. Kad umre mlada osoba, to nam je najteže. Oni se pokaju svi što se prethodno nisu vakcinisali. Nemamo vakcinisanih mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege – rekao je dr Udovičić.

Vakcinacija spas

Kaže da drugih lekova nemamo sem vakcine.

– Nijedan lek nije efikasan kao vakcina. Kad god primite vakcinu, dobro je. I uvek je bolje primiti vakcinu nego živ virus. Prvu dozu kada primite, treba dve nedelje da se razviju antitela, a za te dve nedelje morate malo i da se čuvate. Vakcina mlade ljude 100 odsto štiti od smrti i težih formi bolesti i invaliditeta. Starije ne štiti, njihov imunitet je star i zato je još veća odgovornost na mladima. Nama je puna bolnica starih osoba, neko im je doneo virus u kuću.

Izvor: 

Foto: Profimedia/ilustracija

Podeli