DruštvoVesti

Meteorolog najavio: Preokret

Nakon natprosečno toplih dana za ovo doba godine, Srbiju tokom vikenda očekuje hladno vreme sa snegom, prema prognozama RHMZ i meteorologa.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je da će u toku noći između petka i subote (7. na 8. januar) i u subotu u Srbiji biti oblačno sa snegom.

U nižim predelima će doći do formiranja, a u višim do povećanja visine snežnog pokrivača, objavljeno je jutros na sajtu RHMZ-a.

Sneg i hladno vreme za vikend u većem delu regiona predviđa i meteorolog Marko Čubrilo.

Prema njegovim prognozama, koliko će snega biti još se ne zna, ali trenutno i deo nizija može očekivati više od pet centimetara belog pokrivača.

Nakon hladnog jutra u petak, tokom dana će biti promenjivo oblačno i uglavnom suvo.

“Pod uticajem novog frontalnog sistema koji danas zahvata zapadnu Evropu, sutra će se nad širi prostor Jonskog i Tirenskog mora preliti nova količina vlažnog vazduha koja će usloviti pokretanje sekundarne ciklogeneze negde između obala Tunisa i Siclije. Taj ciklon bi zatim uz jačanje verovatno do oko 12.01. uticao na vreme iznad reigona. Kako bi se preko zapadne Rusije, središnje i zapadne Evrope pružilo polje anticiklona uticaj ciklonskih sistema sa Atlantika bi na neko vreme bio blokiran, a po istočnoj periferiji tog sistema spuštao bi se hladan vazduh iz Rusije”, istakao je Čubrilo.

Dalje navodi da će od tačnog položaja, snage i putanje tog ciklona zavisiti količina hladnog vazduha koja će se kretati ka našem delu Evrope i modeli će tek od sutra ujutro, kada započne sekundarna ciklogeneza, imati jasnu predstavu o snežnom potencijalu ovog ciklona.

“Za sada su u simulacijama akumulacije snega za istočnu i severoistočnu BiH, severnu i središnju Srbiju, delove istočne Hrvatske, kao i za sever Crne Gore najstabilniji, a ujedno i snegom najbogatiji proračuni evropskih modela, pre svega UKMO i ECMWF modela,+ koji za dobar deo nizija pomenutog dela regiona daju preko pet centimetara, a ponegde i oko 10 centimetara snega, dok bi planinski delovi pre svega Srbije i Crne Gore akumulirali i preko 15 cm novog snega”, rekao je meteorolog.

Što se tiče temperatura, one će, prema rečima meteorologa, biti prave zimske, neće još biti dnevnog mraza, barem ne ispod 600 metara nadmorske visine, ali će se u nizijama maksimumi od 8. do oko 12. januara uglavnom kretati od 0 do +2 stepena celzijusa.

U noći između nedelje i ponedeljka bi moglo uslediti kratkotrajno razvedravanje koje bi predelima pod snegom moglo doneti mrazeve i ispod -10 stepeni celzijusa.

“Neko manje otopljenje uz suvo vreme je vidljivo posle 13. januara dok bi oko 16. januara moglo doći do podizanja anticiklona jako daleko na sever, do Grenlanda i Islanda što bi jako lako moglo obeležiti razvoj sinoptike za drugi deo meseca. Ono što je izvesno posle ekstremno toplih nedelju dana, region se za manje od 24 sata vratio u zimu, a sve je izvesnije da osim niskih temperatura za vikend dolaze i snežne padavine”, zaključio je Čubrilo.

Izvor: B92

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Podeli