DruštvoVesti

Prošle godine rođeno blizu 2000 dece

Novi Pazar je i ove godine rekorder po broju rođene dece. U prethodnoj godini u matičnu knjigu rođenih upisano dve hiljade dvesta devedest dvoje dece.

Novopazarsko porodilište je I dalje jedno od najvećih porodilišta u Srbiji po broju novorođene dece. Ovde se u proseku dnevno rodi 6 beba. Načelnik Ginekološko akušerskog odeljenja dr Avdul Škrijelj kaže da je i ove godine na novopazarskom ginekološko akušerskom odeljenju obavljeno blizu dve hiljade porođaja.

“Kovid na nas nije uticao, jer smo bili jako dobro organizovani kao služba. Tokom  prošle godine imali 1860 porođaja, što je zaista jedan zavidan broj, i dalje smo na lestvici  vodećih porodilišta i van kliničkih centara u državi Srbiji. Što se tiče korone tu smo bili jako organizovani, radili smo po svim standardima. U 2022. godini , prvo dete koje je rođeno je dečak u ponoć oko 4 sata , i 1. je rođeno već 8 beba, znači mi smo već krenuli sa jednom godinom, što kažu, brzom, prosperitetnom i nadamo se da će biti bolja nego 2021. godina”, kaže Škrijelj.

Broj upisane dece u knjigu rođenih je preko 2000, što je za Novi Pazar već uobičajeno.

“Na području Novog Pazara u matičnu knjigu rođenih upisano je 2292 deteta, prijave iz Opšte bolnice bilo je 1924 i iz inostranstva lično ili preko konzulata  368. U prethodnoj godini bilo je 900 sklopljenih brakova,  od toga po prijavi kod nas 779 i brakova iz inostranstva 121 upis. U knjigu umrlih upisano je 1317, od tog broj po prijavi Opšte bolnice i Doma zdravlja 1269 osoba i upisa iz inostranstva ili po rešenju kao naknadni upis 48”, rekla je ispred matične službe Grada Novog Pazara Božica Đoković.

“U 2020.godini rođeno je 2226 beba, sklopljenih brakova 620, a broj umrlih bio je 1083”, rekla je Đoković.

 

Podeli