COVID-19Vesti

Povećan broj zaraženih posle praznika

U poslednja dva dana došlo je do porasta broja novoinficiranih korona virusom u Novom Pazaru i Tutinu. Povećan je i broj hospitalizovanih. U isto vreme primećena je i pojava sezonskog gripa, koji dodatno otežava trenutnu situaciju

“ Prateći epidemiološku situaciju u zadnjih sedam dana, u prvih pet dana imali smo jednu situaciju koja je išla prema stabilizaciji, gde su nam svi parametri koji smo pratili su bili u padu. Zadnja dva dana,nažalost, došlo je do porasta, kako do broja novoinficiranih-novootkrivenih, PCR testova dokazanih, taj procenat bio je poslednjih dana 12 %. Povećan je broj hospitalizovanih osoba, a ono što nas posebno zabrinjava je da je povećan broj ljudi, koji se javljaju na prvi pregled. Sve ono što smo ranije govorili se nažalost,  obistiniilo. Imali smo veliki broj kontakata a sve zahvaljujući praznicima. Ono što je još otežavajuće jeste da se pojavljuje ovaj novi podtip virusa koji se brzo širi, i pre dva dana smo na ovim prostorima dokazali postojanje sezonskog gripa. Od sedam uzoraka koje smo poslali, kod četiri osobe svih starosnih kategorija, od dece do odraslih, dokazali smo postojanje i virusne influence. Takva je situacija u Novom Pazaru. U telefonskom razgovoru sa rukovodstvom Tutina jutros, saznali smo da je situacija i u Tutinu ista. Predložili smo sve epidemijske mere. Ovom prilikom apelujemo na sve da se pridržavaju što više svih epidemijskih mera, da svi iz svoje nadležnosti preduzmu sve, kako bi se smanjila transmisija virus. Dali smo upozorenje svim zdravstvenim ustanovama, kako domovima zdravlja tako i bolnicama da budu spremne da u kratkom vremenskom periodu prihvate veći broj novoobolelih novoinficiranih , ali i da formiraju ambulante, odnosno, da formiraju punktove za prijem svih osoba sa febrilnim stanjima”, rekao je Spahić.

Spahić dodaje  da postoji razlika kod siptoma sezonskog gripa i korone.

„Vodeći simptom i kod jedne i druge bolesti su povećane temperature, ali ono što ih razlikuje je što kod gripa imamo jednu malaksalost, iscrpljenost, a u kasnijem periodu ta temperatura traje jedan do dva dana, u kasnijem periodu ,drugog , trećeg i četvrtog dana pojavljuje se  i simptomatologija vezano za gornje respiratorne puteve, sa onom plačnom maskom i konjuktivitom, i to bi trebalo da su neki vodeći simptomi koji razlikuju sezonski grip od korone. U prvim naletima teško je to utvrditi i zato smo tražili da se što više ljudi testira i kako bismo jednostavno odvojili te dve vrste pacijenata”, kaže Spahič.

On je dodao da će ovih dana sa rukovodstvom domova zdravlja Novog Pazara i Tutina biti dogovoreno da se pored kovid ambulante formiraju i ambulante za febrilna stanja.

Podeli