KulturaRegionVesti

RTCG u srijedu emituje film ‘Quo vadis Aida?’

Film bh. redateljice Jasmile Žbanić Quo vadis Aida? biće emitovan na Prvom programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) u srijedu 29. decembra u 21 sat, prenose agencije.

Quo Vadis, Aida? proglašen je za najbolji film na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada (EFA).

Odluka menadžmenta Radio televizije Crne Gore (RTCG) i generalnog direktora Borisa Raonića da Javni servis prikaže film “Quo vadis Aida”, koji govori o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, korak je naprijed na putu suočavanja s prošlošću, kazao je portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić.

“Nema trajnog pomirenja bez suočavanja s prošlošću. Iako je rat u Bosni i Hercegovini završen prije više od 25 godina, nažalost i danas svjedočimo negiranju genocida u Srebrenici i veličanju presuđenih ratnih zločinaca. Kakvo smo mi to onda društvo, ako su nam heroji ratni zločinci? Siguran sam da će odluka RTCG-a da publici prikaže ovaj film biti doprinos u pravcu istinskog pomirenja. Razumijevanje prošlosti kroz interpretaciju činjenica, važan je segment kako bi smo bili svjesni šta se to dogodilo u Potočarima 1995. godine, ali i opomena da nam se više nikada ne ponovi Srebrenica”, kazao je Omeragić.

Podsjeća i da je Bošnjačka stranka u prethodnom periodu sve odluke koje je donosila, to činila s ciljem pomirenja u društvu.

“I kada smo predložili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, to smo učinili s razlogom da kao društvo pošaljemo poruku da je suočavanje s prošlošću preduslov pomirenja”, istakao je Omeragić.

Film “Quo vadis Aida” na programu je TVCG sjutra od 21 sat.

 

Izvor: Agencije

Podeli