RegionVesti

Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti u Lješevu 1992. godine

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ranka Draškića, rođenog 1956. godine u Rogatici, i Save Manojlovića, rođenog 1967. godine u Višegradu, saopšteno je u utorak iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Lješevo, opština Ilijaš, odnosno za nezakonito odvođenje i ubistvo 20 civila, kao i pokušaj ubistva dva civila, među kojima je bilo žena i osoba starije životne dobi, koji su strijeljani i ubijeni, a među kojima je bilo više članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Također, optuženi se terete i za progon više stotina osoba sa navedenog područja, kao i stanovništva mjesta Kadarići, koje je nasilno odvedeno u zatočenje u logore i objekte za zatvaranje u mjestima Podlugovi i Ilijaš.

“Optuženi se terete da su kao direktni izvršioci lično učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 48 svjedoka, jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem više od 130 materijalnih dokaza. Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti“, istaknuto je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio.

Anadolu Agency (AA)

Podeli