DruštvoVesti

Predsednik u Sopoćanima: Sramota je loš put do ovakve svetinje

Predsednik Srbije obećao je jutros građanima okupljenim u porti manastira Sopoćani, koji je posetio, da će biti obnovljen put do ove svetinje, jer je, kako je rekao, sramota da to takve svetinje bude loš put.

Građani su se predsedniku Vučiću požalili da između sela nema puta, i da su, kada padnu prve kiše i sneg, praktično nedostupna.

Jedan meštanin je zamolio za izgradnju puta od Sopoćana do Doljana, ukazujući da ne mora sve da bude asfaltirano, već je dovoljno da bude i kombinacija sa makadamom.

Vučić je predstavnicima lokalnih vlasti zbog toga zamerio.

“Sramota za nas, da mi niste rekli kakav je put do Sopoćana. Ima još dve velike svetinje koje nismo posetili. Ne razumem da mi to ne kažete… Sramota da bude krpa na zakrpu, i zakrpa na krpu”, rekao je Vučić i direktoru “Puteva Srbije” Zoranu Drobnjaku naložio da reši to pitanje.

“Sramota je da imamo ovakav put do ovakve svetinje”, ponovio je Vučić.

On je najavio i da će na prevojima biti urađen asfalt, dok će ostatak puta biti rešen tucanikom, jer ne može da obeća da se asfaltira ceo put.

“Gde god je težak prelazak, uradićemo asfalt”, rekao je Vučić.

Meštani su ukazali da imaju i problema sa strujom, jer su tokom nedavnih snežnih padavina stradale trafostanice, a predsednik je istakao da preduzeća EPS, EMS imaju dovoljno novca da srede situaciju.

Meštanin Ivan Pavlović zamolio je predsednika za pomoć u rešavanju spora sa “Pazar putem”, tvrdeći da je tu lokalno putarsko preduzeće napravilo propuste, zbog čega mu padavine plave celo imanje.

Vučić mu je odgovorio da to mora “Pazar put” da reši i naložio Drobnjaku da se tom problemu posveti.

A Pavloviću, koji je u sporu sa “Pazar putem”, poručio je da “završi i mane se sporova”.

“Uradiće to ljudi. Od tužakanja srpskog samo me glava boli. Samo ako možemo pred sud i oko međe da se pobijemo kao da ništa pametnije nemamo”, rekao je on.

Meštani iz okoline manastira ukazali su da imaju problema i sa vodom, a jedan stariji građanin predao je predsedniku pismo sa svojim problemima.

“Sve što 70 godina nije urađeno, nije realno da se reši za jedan dan. Kada smo se vratili noćas sa ministrom finansija Sinišom Malim sam dugo radio. Muka živa, najbolje da ni ne idem na put…”, konstatovao je Vučić.

Meštani su zamolili predsednika i za obnovu manastirskog hotela.

Pred ulazak u manastir mlađi meštanin Damir, koji je iz desetočlane porodice, a završio je, kaže, kriminalistiku, prišao je predsedniku i zamolio za pomoć u dobijanju posla.

“Ne mogu da obećam jer nije lako u policiji”, rekao je Vučić obećavši da će videti kako može da mu pomogne.

Pred ulazak u crkvu Vučić je još jednom obećao meštanima da će se srediti put, koji je decenijama samo krpljen.

“Drobnjak da uradiš do Sopoćana put da bude kao pista”, naložio je predsedniku direktoru putarskog preduzeća.

Za manastirsku trpezariju 300.000 od države

Vučić je tokom posete manastiru Sopoćani rekao da će država pomoći taj manastir sa 300.000.

Novac će, kako je rekao iguman manastira Sopoćani otac Teoktist, biti iskorišćen za izgradnju manastirske trpezarije.

Vučić je igumanu Teoktistu rekao da će novac imati na računu u sredu, 28. decembra i zamolio ga da do leta nešto bude i urađeno.

Tokom posete manastiru, Vučić je rekao i da će država pomoći izgradnju puta do manastira koji je u lošem stanju i samo su decenijama krpljene rupe.

Freske svetska remek dela, naš narod ima čime da se ponosi

Iguman manastira Sopoćani Teokist u razgovoru sa predsednikom podsetio je na značaj ovog manastira, lepotu freski koje ga krase i koje predstavljaju remek delo svetskog slikarstva.

Kako je rekao “naš narod i država ima čime da se ponosi”.

Iguman je preneo istorijat nastanka manastira koji je izgrađen na mestu gde se, po predanju, kralj Uroš I izlečio, na izvoru Raške. Najmlađi sin Stefana Prvovenčanog je, zatim, u znak zahvalnosti bogu podigao manastir u blizini reke.

Glavna manastirska crkva svete Trojice građena je u tipičnoj Raškoj školi, i u njoj se čuvaju mošti Uroša Prvog, a tu se nalazi i grob njegove majke, Ane Dandolo.

Iguman je pokazao predsedniku Vučiću i ikonu arhiepiskopa Joanikija Prvog, koja se čuva u tom manastiru, petog na tronu SPC, posle Svetog Save.

“Prikazana je i loza Nemanjića, tu je kralj Uroš, koji drži maketu samog hrama. Desno od njega su njegovi sinovi, Milutin i Dragutin, a s druge strane, Sveti Simeon Mirotočivi”, ispričao je iguman Teokist.

Ukazao je da su Sopoćani prepoznatljivi po najlepšim freskama na svetu, koje datiraju iz 13. veka, jedinstvene na planeti po stilu i vrhunac vizantijske umetnosti.

“To govorimo i našem narodu, i strancima koji posećuju manastir, mada vidim da stranci više znaju kada dolaze”, primetio je starešina manastira.

Posebno je ukazao na fresku Uspenja svete Bogorodice, koja se nalazi na zapadnom zidu crkve, koja je 1961. godine na svetskoj izložbi u Parizu proglašena za najlepšu fresku čitavog srednjeg veka.

“Ove godine ta freska slavi 60 godina od proglašenja za najlepšu fresku na svetu, jedinstvena je. Mnogo može da se priča i manastiru, ali najvažnije je da imamo, kao zemlja i narod, čime da se pohvalimo. Freske su remek delo svetskog slikarstva”, rekao je iguman Teokist.

Dodao je da freske pokazuju kakav smo narod i civilizacija i na kom kulturnom i tehnološkom nivou bili još u srednjem veku, ukazujući predsedniku Vučići na fresku na kojoj su predstavljeni Sveti lekari Kozma i Damjan, koji u ruci drže skalpel.

“Neko je ovde 1265. godine, naslikao skalpel… Tada smo vladali i medicinom, a sve zahvaljujući Svetom Savi, koji je, kad je otišao u Gručku, poveo i monahe, jedne da se uče teologiji, a drugi medicine”, rekao je iguman.

Manastir Sopoćani se nalazi na UNESKO-voj listi zaštićenih spomenika kulture.

 

Podeli