DruštvoVesti

Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva, protestantske crkve, Anglikanska crkva i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena po gregorijanskom kalendaru, danas proslavljaju Božić.

U katoličkim crkvama služene su ponoćne mise, a u Bazilici Svetog Petra ponoćnu misu predvodio je papa Franja.

U Crkvi Uznesenja Blažene Đevice Marije u Beogradu božićnu ponoćnu misu je predvodio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Božić se slavi i 420 kilometara iznad planete

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, koji simbolizuje dolazak sina Božjeg na zemlju, vernici proslavljaju širom planete ali i na međunarodnoj svemirskoj stanici, udaljenoj 420 kilometara od zemlje.

Radost praznika rođenja Isusa Hrista, kako prenosi CNBC, širi se i na Antarktiku gde postoji 70 različitih istraživačkih stanica u kojima rade ljudi iz 29 zemalja.

U hrišćanstvu se veruje da je Isus Hristos rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema, te da je njegovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu, čime je ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

U katoličkim crkvama širom sveta tokom protekle noći služena je ponoćna misa, a misu u Beogradu u katedrali Uznesenja Blažene Đevice Marije predvodio je nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar koji će danas, na Božic služiti u Crkvi svetog Ante u 10 sati.

Čeestitke državnih zvaničnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica vlade Ana Brnabić i ostali ministri čestitali su vernicima i nadbiskupu Hočevaru Božić uz želju da im donese duhovni mir, zdravlje i napredak na svim životnim poljima.

“Želim da duh Božića bude i u narednoj godini podsticaj da, svedočeći svoju tradiciju, složno i zajednički delujemo za napredak Republike Srbije”, naveo je predsednik.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U Srbiji osim katolika, Božić danas slave i pripadnici rumunske nacionalne zajednice, iako su pravoslavne veroispovesti, jer poštuju revidirani julijanski kalendar koji je 1923. godine načinio Milutin Milanković.

Božić danas slave Rimokatolicka crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve, poput Grčke, a 7. januara Božić slave Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, egipatski Kopti kao i grčki starokalendarci.

Beogradski nadbiskup poručio je u božićnoj poslanici da nam Božić najjasnije pokazuje pravac u kom moramo ići ako želimo da budemo srećni.

Kako je podsetio, Božić je najcelovitije nadahnuće svima nama, zemaljskim ljudima, večnim tražiteljima sreće, ali i večno nezadovoljnim bićima.

“Rodenje sina Božijeg govori da nije istina da ne postoji čist vazduh i čista voda. Govori i da imamo lek za sve bolesti, kao i da postoji nadahnuće za baš sve ljude u svim dolinama naše planete”, naveo je u poslanici Hočevar.

Izvor: RTV

Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIĆ/

 

Podeli