VestiZanimljivosti

Pronađen savršeno očuvan embrion dinosaurusa star 66 miliona godina

Istraživači kažu da je fosil star najmanje 66 miliona godina i da je bio pred izleganjem poput pileta.

Istraživači su rekli da je jaje verovatno sačuvano zbog iznenadnog odrona blata

Naučnici u Kini otkrili su savršeno očuvan embrion dinosaurusa koji je, kako procenjuju, pre najmanje 66 miliona godina trebalo da se izlegne iz jajeta poput pileta.

Fosil oviraptorosaurusa otkriven je u oblasti Gandžouu.

Veruje se da je to bezubi teropod dinosaurus, ili oviraptorosaurus, a istraživači su ga nazvali „Beba Jinglijang”.

„Ovo je jedan od najbolje očuvanih embriona dinosaurusa koji su do danas pronađeni”, rekla je za AFP Fion Vaisum Ma sa Univerziteta u Birmingemu i koautorka studije objavljene u iScience.

„Beba Jingliang” je pronađena s povijenim leđima i stopalima sa obe strane glave koja je uvučena ka stomaku.

Ovaj položaj nikada ranije nije viđen kod dinosaurusa, ali je dobro poznat kod ptica.

„Ovo ukazuje da je takvo ponašanje kod modernih ptica evoluiralo i nastalo među njihovim precima dinosaurusa”, ​​kaže dr Ma.

Fosil pokazuje da je embrion bio u uvijenom položaju poznatom kao „uvlačenje”, što je ponašanje koje se vidi kod ptica neposredno pre nego što se izlegu.

Kada se spremaju za izleganje, embrioni ptica stabilizuju glavu ispod krila, dok kljunom probijaju ljuspe.

Kod onih koji ne uspeju da se postave u taj položaj veći je rizik da se neće izleći.

Oviraptori, čije ime znači „kradljivac jaja”, bili su pernati dinosaurusi koji su živeli u Aziji i Severnoj Americi tokom perioda kasne krede – pre 100 miliona do 66 miliona godina.

Imali su različite oblike kljuna i ishranu, a bili su u rasponu od majmuna do ogromnih gigantoraptora, dužine i do osam metara.

Paleontolog Stiv Brusat, koji je takođe bio deo istraživačkog tima, napisao je na Tviteru da je to „jedan od najneverovatnijih fosila dinosaurusa” koje je video i da je embrion bio pred izleganjem.

Beba Jinglijang je dugačka 27 centimetara od glave do repa i leži u jajetu dugom 17 centimetara u Muzeju istorije prirode kamena Jingliang u Kini.

Jaje je prvi put otkriveno 2000, ali je stavljeno u skladište na 10 godina.

Tek kada su počeli građevinski radovi na muzeju i kada sortirani stari fosili, jedno jaje je zapalo za oko istraživačima i produbilo pretpostavku da je u njemu embrion.

Deo tela dinosaurusa je još u steni i istraživači će koristiti napredne tehnike skeniranja kako bi napravili sliku njegovog punog skeleta.

 

Izvor: BBC News

Foto: AFP

 

Podeli