DruštvoPolitikaVesti

Završena Skupština, vraćena stara cena grejanja

Grad Novi Pazar obezbedio je energente za tekuću grejnu sezonu u obimu koji garantuje da če tokom hladnih dana domovi građana biti topli. Odlukom Skupštine da ukinu nedavno poskupljenje od 10 odsto, vraćena je, na zadovoljstvo Novopazaraca, stara cena grejanja.

Usvojen je drugi rebalans budžeta za tekuću godinu. Planirano je da se u gradsku kasu slije blizu 46 miliona dinara više, a u skladu sa tim izvršene su i izmene na rashodovnoj strani koja će sada biti uvećana za preko 43 miliona dinara.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je budžet iz godine u godinu veći i da se sredstva troše domaćinski, vodeći računa da se zadovolje potrebe svih korisnika budžeta, a u skladu sa  potrebama građana.

Budžet za 2022.godinu realan i bez kreditnih zaduženja

Na sednici Skupštine Grada usvojen je budžet za 2022. godinu, koji će biti  veći od 3,5 milijardi dinara. U narednoj godini neće biti kreditnih zaduženja, budžet je kreiran na realnim osnovama. Kroz 17 različitih oblasti, novac će biti raspoređen na osnovu projekata za narednu godinu. Prioriteti su, kao i prethodnih godina, usklađeni sa potrebama građana, koji su imali mogućnost da se o tim potrebama izjasne. Novopazarci su imali mogućnost da u okviru ankete glasaju za određene projekte, ali i da sami predlože projekte koji bi trebalo da budu deo buždeta.

Grad planira da u saobraćajnu infrastrukturu uloži 550 miliona dinara, dok će izdvajanje za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje preći cifru od 676 miliona dinara.

Za komunalne delatnosti predviđeno je 280 miliona dinara, kulturu i informisanje 265, a sport i omladinu 232 miliona dinara.

Budžetom su planirana 142 miliona dinara za socijalnu i dečiju zaštitu, 48,6 miliona za zaštitu životne sredine, a po 40 miliona za zdravstvenu zaštitu i razvoj turizma.

Prema proceni lokalne samouprave, najviše novca u gradsku kasu trebalo bi da se slije od naplate poreza (1,7 milijardi dinara) i dotacija i transfera sa republičkog nivoa (milijardu dinara)

Skupština je konstatovala prestanke mandata odbornicima Midhatu Hudoviću  i Vladimiru Marinkoviću i dodelila ih Azemini Bojadžić i Igoru Novoviću.

Potvrđeni su mandati  direktorima Istorijskog arhiva „Ras“ Novi Pazar Zoranu Popoviću, Ustanove za sport Emiru Mehmedoviću, Regionalnog pozorišta Seadetinu Mujezinoviću. Skupština je potvrdila i mandate vršiocima dužnosti direktora Zavoda za urbanizam Enesu Škrijelju, JKP „Gradska čistoća“ Arminu Mehoviću,   „Parking servisa“ Emiru Spici i Turističke organizacije Dejanu Belojici.

Usvojeni i su i planovi i  programi javnih preduzeća za narednu godinu.

 

Podeli