DruštvoPolitikaVesti

Budžet za 2022.godinu realan i bez kreditnih zaduženja

Na sednici Skupštine Grada usvojen je budžet za 2022. godinu, koji će biti  veći od 3,5 milijardi dinara. U narednoj godini neće biti kreditnih zaduženja, budžet je kreiran na realnim osnovama. Kroz 17 različitih oblasti, novac će biti raspoređen na osnovu projekata za narednu godinu. Prioriteti su, kao i prethodnih godina, usklađeni sa potrebama građana, koji su imali mogućnost da se o tim potrebama izjasne. Novopazarci su imali mogućnost da u okviru ankete glasaju za određene projekte, ali i da sami predlože projekte koji bi trebalo da budu deo buždeta.

Grad planira da u saobraćajnu infrastrukturu uloži 550 miliona dinara, dok će izdvajanje za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje preći cifru od 676 miliona dinara.

Za komunalne delatnosti predviđeno je 280 miliona dinara, kulturu i informisanje 265, a sport i omladinu 232 miliona dinara.

Budžetom su planirana 142 miliona dinara za socijalnu i dečiju zaštitu, 48,6 miliona za zaštitu životne sredine, a po 40 miliona za zdravstvenu zaštitu i razvoj turizma.

Prema proceni lokalne samouprave, najviše novca u gradsku kasu trebalo bi da se slije od naplate poreza (1,7 milijardi dinara) i dotacija i transfera sa republičkog nivoa (milijardu dinara).

Usvojen je i drugi rebalans budžeta za tekuću godinu, zbog dodatnog priliva iz republičkog budžeta.

Sednica Skupštine Novog Pazara je još uvek u toku, a odbornici trenutno raspravljaju o nacrtu Plana održivog razvoja grada Novog Pazara, za period 2021- 2030.

U pitanju je strateški dokument, sačinjen iz 17 modula.

Na dnevnom redu, koji ima 44 tačke biće predstvljeni nacrti odluka na planove i programe rada javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Novi Pazar.

Sednica Skupštine počela je oko 10 sati.

Podeli