Slovenija: Palo i do pola metra novog snijega, brojna kašnjenja i nezgode

U većini mjesta u Sloveniji pada snijeg. Na putevima u pojedinim mjestima saobraćaj je usporen, a na mnogim mjestima je došlo do proklizavanja kamiona i nezgoda. U nekim dijelovima Štajerske i Koruške prekinuta je opskrba električnom energijom.

Sniježne padavine – ponegdje i obilne – otežavaju saobraćaj širom Slovenije. Na pojedinim mjestima dolazi do dužeg kašnjenja.

“Prilagodite brzinu i sigurnosnu udaljenost i imajte na umu da će vam za put biti potrebno više vremena nego inače. Putujte samo sa zimskom opremom i očišćenim vozilom”, poručili su iz Saobraćajno-informativnog centra.

Na štajerskoj autocesti između Dramlja i priključka Celje – istok prema Ljubljani zatvorena je traka zbog proklizavanja kamiona. Od Maribora do Celja došlo je do velikog kašnjenja. Putovanje od Maribora do Ljubljane je više od dva sata, što je duže nego inače.

Obavezna je upotreba lanaca na putevima preko prevoja Predel, Korensko sedlo, Ljubelj i Jezerski vrh. Zatvoren je put preko prevoja Vršič i Volče – Solarji.

Dežurni meteorolog Uroš Strajnar za danas je najavio oblačno, ponegdje sa slabim snijegom. Očekuju da će pasti 10 do 25 centimetara snijega. Temperature će biti oko 0 stepeni Celzijusa, na Primorskom više i tamo će padati kiša. U petak će biti vedrije i suvo. U nedjelju će biti više sunca.

Najviše novog snijega do četvrtka ujutro meteorolozi su prognozirali na Julijskim Alpima, gdje je palo oko pola metra novog snijega.

U Ljubljani je palo oko 20 centimetara snijega, u Mariboru oko 13, a najviše, od 15 do 20 centimetara, palo je u nizinama Notranjske. U Kranju je snježni pokrivač debljine 24 centimetra, u Cerkničkom jezeru 23, u Idriji i Kočevju 21, u Ptuju i Celju 12, u Novom mestu i Postojni osam, a u Murskoj Soboti tri centimetra.

U Koruškoj je palo oko 20 centimetara novog snijega, a u višim predjelima i više. Glavni putevi ili državni putevi u Koruškoj su prohodni i moguće je njima saobraćati sa odgovarajućom zimskom opremom, ali su snježni, jer još pada snijeg. Prohodan je i put do skijališta Kope, objasnio je šef baze za održavanje puteva preduzeća Voć Celje za Korušku Aleksandar Čelan.

U Gorenjskoj je palo od 15 do 40 centimetara novog snijega, uglavnom u višim predjelima. U Ratečama, sa 40 centimetara novog snijega, snježni pokrivač je već debeo više od 80 centimetara. Na području Bohinja palo je oko 30 centimetara snijega, a niže u Gorenjskoj oko 20.

U Celju je palo od 15 do 50 centimetara snijega. U Zimskoj službi Celje kažu da na putevima ima snijega, ali su svi putevi prohodni uz odgovarajuću zimsku opremu. Proklizavanja kamiona bilo je na Halerjevom hribu iu Mestinju na putu Celje-Rogaška Slatina, gdje je takođe došlo do dugotrajnih gužvi.

Na prijelazu između Notranjske i Primorske najavljena je i opasnost od poledice, no ona se, na sreću, nije ostvarila.

Zbog prognoziranih vremenskih pojava, Agencija Republike Slovenije za okoliš (ARSO) je u četvrtak izdala je narandžasto upozorenje za veliki dio zemlje, osim za sjeveroistok. Uprava za zaštitu i spašavanje poziva na oprez i preventivno djelovanje u slučaju padavina.

Savjetuje se ljudima da uklone suho drveće oko zgrada, orezuju grane koje bi se mogle slomiti pod težinom snijega ili leda i pripremiti pijesak i so za pokrivanje zaleđenih površina i alate za uklanjanje snijega. Uprava savjetuje da se čiste staze i površine koje se koriste za vrijeme snježnih padavina, da se pazi na pucanje grana i da se izbjegava hodanje ispod drveća, a savjetuju se i da se ne parkiraju vozila ispod drveća.

Pozivaju da se ne zadržava u blizini dalekovoda, da se ne diraju pokidani kablovi i drugi dijelovi provodnika, jer mogu biti pod naponom. Svim vozačima se savjetuje da krenu na put samo ako je to apsolutno neophodno.

Ovogodišnja zimska sezona već je donijela nešto snijega u pojedinim nizijskim dijelovima, ali ga je najviše palo u višim dijelovima Gorenjske i Koroške. Na sjeverozapadu zemlje već postoji značajan rizik od lavina, ali će i narednih dana ostati opasan.

 

Izvor:AA

Foto: Ilustracija/AA

 

Podeli