KulturaVesti

Počeo prvi IKT filmski festival: Novi Pazar od danas epicentar prijateljstva i umetnosti

U Novom Pazaru danas je počeo prvi IKT film fest za autore, djecu i mlade. Ova višednevna manifestacija počela je predstavljanjem tima koji stoji iza događaja, za koji vjeruju da će biti prepoznatljiv na svjetskoj sceni, obzirom da je takmičenje međunarodnog karaktera, predstavljanjem plana i programa te izložbom slika umjetnika Marka Šerera.

Prvog dana IKT filmskog festivala održavaju se i projekcije takmičarskih filmova iz osam evropskih zemalja, autora djece i omladine uzrasta od 7 do 25 godina, koji su na temu prijateljstva snimali kratke igrane i dokumentarne filmove.

Centralni događaj je večeras od 20 sati u Kulturnom centru Novi Pazar.

Tokom subote i nedelje festival će pratiti brojna kulturna i edukativna dešavanja.

Organizator je Grad Novi Pazar, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kultura i informisanja.

Selektor je naš poznati reditelj Stefan Arsenijević, nosilac Kristalnog globusa na Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima za film “Strahinja Banović”.

Tema ovogodišnje manifestacije je prijateljstvo a ulaz za sve događaje je besplatan.

Za takmičenje se prijavio 61 film i oni će biti prikazani novopazarskoj publici do 14. novembra.

“Nismo očelivali toliki odziv, i drago nam je što su mladi u tolikom broju pokazali svoj trud i entuzijazam. Ovaj festival je namenjen mladima koji na ovaj način prave prve korake u filmskoj umjetnosti, a publika će imati prilike da vidi kako nove generacije vide ideju prijateljstva u savremenom svijetu”, rekao je selektor festivala Stefan Arsenijević.

Stručna komisija odabraće 12 najboljih filmova koji će biti prikazani na završnoj svečanosti u Novom Pazaru.

Žiri koji će odlučivati o najboljim ostvarenjima sačinjen je od najuglednijih i poznatih stručnjaka, reditelja i glumaca. Neki od njih su glumci Cem Ucan iz Turske i Nedim Nezirović.

A.N.

Podeli