COVID-19RegionVesti

Crna Gora donela nove zaštitne mere protiv korona virusa

Od ponedeljka, 15. novembra u Crnoj Gori stupaju na snagu nove mere za zaštitu širenja korona virusa i one podrazumevaju zabranu za proslave, svadbe i doček Nove godine i druga masovna okupljanja na otvorenom.

Predložene mere će za početak trajati do 1. decembra, zbog pogoršane epidemiološke situacije, a ministarka Jelena Borovinić-Bojović kaže da veruje da će zabrana okupljanja biti “potpuno trajna”.

Uz napomenu da situacija može i da se izmeni, ističe da ne veruje da će to moći da se dogoditi za kratko vreme.

I Novogodišnji bazar u Podgorici, dodala je, biće održan uz posebne mere, a organizatoru s u upućene smernice.

Uslov za održavanje bazara je da budu postavljene odgovarajuće ograde i posedovanje kovid potvrde.

Nova mera podrazumeva i zabranu rada noćnih klubova, a rad ugostiteljskih objekata se ograničava.

Zabranjene su ekskurzije, kao i proslave rođendana, dok se boravak u kućama i stanovima preporučuje samo članovima domaćinstva.

Navela je da vlada i dalje razmatra razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posedovanja Nacionalne digitalne kovid potvrde za kompletnu javnu upravu – zdravstvo, prosvetu, Upravu policije i Vojsku, rekla je Borovinić-Bojović na konferenciji za novinare.

Najavila da će od 1. decembra kovid potvrda biti obavezna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima delatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površine preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se trguje na malo neprehrambene robe.

U Sloveniji 3.431 novozaraženih, primetan pad

U Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđeno 3.431 novi slučaj zaraze korona virusom, što je drugi dan zaredom da je broj slučajeva opao u odnosu na nedelju ranije.

Stopa pozitivnosti je blago opala, na 37,6 procenata, prenosi slovenačka agencija STA.

Najnoviji podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) pokazuju da 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 1.938, što je za 44 više nego juče.

Sedmodnevni prosek dnevnih slučajeva iznosi 3.140, što je za 44 manje.

U Hrvatskoj od korona virusa umrle 53 osobe

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su od korona virusa umrle 53 osobe, a među 15.067 testiranih uzoraka registrovano je 6.449 novih slučajeva infekcije, objavio je danas Nacionalni štab Civilne zaštite.

U Hrvatskoj je aktivno 39.846 slučajeva korona virusa, od kojih je 2.086 na bolničkom liječenju, a 251 pacijent je na respiratorima, navodi portal Index.hr.

Od početka epidemije registrovano je 528.286 zaraženih, a preminula su 9.774 pacijenta.

U samoizolaciji su trenutno 30.252 osobe, a od početka epidemije tesirano je ukupno 3.246.065 uzoraka.

Zaključno sa 11. novembrom utrošene su 3.790.884 doze vakcine, a vakcinisano je 49,51 odsto ukupnog stanovništva, odnosno 59,20 odsto odraslih građana.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na Tviteru da se više od 50.000 građana u protekla tri dana vakcinisalo prvom dozom.

Hrvatska je odlučila da od utorka proširi obavezno posedovanje kovid potvrde na zvaničnike, državne i javne službenike, zaposlene u lokalnim samoupravama, trgovačkim društvima u vlasti države ili lokalne samouprave.

“Zvaničnici, službenici i zaposlenici obavezni su da EU-potvrdu ili odgovarajući dokaz predoče prilikom ulaska u prostorije, kao i da ih daju na uvid osobi koju poslodavac odredi”, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović.

Potvrdu ili dokaz da su negativni na virus korona, moraće da imaju i sve stranke koje dolaze u prostorije državne i lokalnne uprave, kao i oni koji na bilo koji način sarađuju ili im pružaju usluge.

Prema Božinoviću, odluka o kovid potvrdima se odnosi i na vojsku i zaposlene na aerodromima.

Ne odnosi se na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja ne može da brine o sebi i drugi.

 

Izvor: Tanjug, FoNet

Izvor: EPA (Boris Pejović)

 

Podeli