Holandija prva od zapadnoevropskih zemalja uvodi restriktivne kovid mere

Holandija će biti prva zapadnoevropska zemlja koja će, još od leta, uvesti delimičan lokdaun, pa će restriktivne mere stupiti na snagu predstojećeg vikenda, objavio je danas holandski javni servis NOS.

Kafići, restorani i neprehrambene radnje će morati da se zatvore do 19.00 sati najmanje tri nedelje, počev od sutra, naveo je NOS, citirajući vladine izvore.

Na ljude će biti apelovano da rade od kuće maksimalno koliko mogu, a publika neće moći da prisustvuje sportskim događajima narednih nedelja, dodao je Rojters.

Privremena vlada Marka Rutea će doneti do večeras odluku o novim merama i objaviće je tokom novinske konferencije zakazane za 19.00 sati.

Broj infekcija korona virusom se brzo uvećao nakon što se ukinula socijalna distance krajem septembra, pa je postignut rekord u broju obolelih za 24 sata u četvrtak i iznosio je oko 16.300.

U Holandiji je revakcinisano oko 85 odsto punoletnih građana, a buster doze su zasad odobrene samo maloj grupi ljudi – imunokompromitovanim osobama i ljudima starijim od 80 godina.

Prošlog meseca je oko 55 odsto pacijenata u holandskim bolnicama i oko 70 odsto na intenzivnoj nezi bilo nevakcinisano ili delimično vakcinisano, pokazali su podaci Holandskog instituta za zdravlje.

 

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

 

Podeli