Svet

Nabavka F-16 na stolu u Rimu, šta je Bajden odgovorio Erdoganu

Na marginama Samita G20, Džo Bajden i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su 70 minuta. Turski i američki zvaničnici rekli su novinarima kako je protekao sastanak, koji je izazvao je veliku pažnju zbog nerešenih pitanja oko nabavke lovaca F-16 i slučaja Osmana Kavale.

Viši turski zvaničnik rekao je da je razgovor američkog i turskog predsednika protekao u “veoma pozitivnoj atmosferi”.

Turski mediji navode da su se dogovorili da oforme mehanizam koji će poboljšati bilateralne odnose dve zemlje. Razgovaralo se o načima da se unapredi trgovinska saradnja, ali i o partnerstvu u okviru NATO-a.

S druge strane, zvaničnik američke administracije rekao je da je Bajden jasno rekao Erdoganu da Sjedinjene Države moraju da prođu kroz proceduru kada je reč o nabavci aviona F-16. Prema njegovim rečima, tema su bila i ljudska prava.

“Predsednik Bajden je potvrdio značaj Turske kao saveznika u NATO-u, ali i istakao da su SAD zabrinute jer Turska poseduje ruski odbrambeni sistem S-400”, navela je Bela kuća u saopštenju posle sastanka.

Piše i da je Bajden istakao značaj snažnih demokratskih institucija, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava za mir i prosperitet.

Džo Bajden i Redžep Tajip Erdogan su pre sastanka pozirali pred fotografima, a na pitanje novinara da li će dati Turcima avione F-16, američki predsednik je rekao da “planiraju dobar razgovor”.

Turski predsednik je pre nekoliko dana najavio da će problemi u vezi sa programom F-35, do kojih je došlo zbog toga što je Turska kupila odbrambene sisteme od Rusije, biti tema njegovog sastanka sa američkim kolegom.

Erdogan je rekao da je Vašington ponudio Ankari avione F-16 i modernizaciju opreme u zamenu za isplatu.

“Bilo da je to istinito ili ne, saznaćemo od njih direktno. Bilo bi dobro da o tome razgovaramo gospodin Bajden i ja, na najvišem nivou. U tom slučaju, možemo da napravimo neki dogovor”, rekao je Erdogan.

Kongresmeni se protive tome da lovci F-16 budu u Turskoj.

Slučaj Osmana Kavale

Tema njihovog sastanka najverovatnije bio je i slučaj Osmana Kavale.

Zvaničnik iz američke administracije rekao je juče da će Bajden upozoriti Erdogana da impulsivne akcije neće doneti nikakvo dobro odnosima dve zemlje i da bi krize, poput one kada je Erdogan najavio proterivanje američkih diplomata zbog pozivanja na oslobađanje biznismena i filantropa Osmana Kavale, trebalo da se izbegavaju.

Kriza je izbegnuta nakon tvita američke ambasade, u kojem je navela da se neće mešati u unutrašnja pitanja u Turskoj.

Izvor: RTS

Podeli