SvetVesti

Merkel: Izrael da ne izgubi iz vida potrebu osnivanja palestinske države

Kancelarka Nemačke Angela Merkel apelovala je u Izraelu, na kraju dvodnevne oproštajne posete toj zemlji, da se ne izgubi iz vida potreba osnivanja palestinske države.

Merkel je pozdravila istorijske diplomatske sporazume sklopljene prošle godine između jevrejske države i četiri arapske zemlje, ali je rekla da ti dokumenti nazvani „Sporazumi Avram“ ne isključuju potrebu da Izrael uspostavi mir sa Palestincima.

„Ne smemo izgubiti iz vida pravo Palestinaca da imaju šansu da žive. Zato niko ne sme ni pod kojim uslovima, čak i ako postane sve teže zbog naselja, izgubiti iz vida pitanje rešenja (po modelu) dve države“, rekla je odlazeća kancelarka Nemačke u Institutu za nacionalne bezbednosne studije u Tel Avivu, aludirajući na širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zalaganje Merkel za takvo rešenje je bio jedan od ključnih nesporazuma sa rukovodstvom Izraela tokom njenog 16-godišnjeg mandata, obeleženog gotovo nepokolebljivom podrškom jevrejskoj državi.

Novi premijer Izraela Naftali Benet, čvrstorukaš koji se protivi palestinskoj državi na teritoriji pod okupacijom Izraela, isključio je mogućnost mirovnih pregovora sa Palestincima.

On umesto toga predlaže, kako kaže, pragmatičniji pristup poboljšanja uslova života Palestinaca kako bi se smanjila napetost.

Njegova vlada, sastavljena od raznolikih stranaka, uključujiči levičarske, partije centra, nacionalističke i jednu arapsku stranku do sada nije najavila velike promene u politici.

Pristalice „Sporazuma Avram“ kojima je posredovala administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa ističu da više ne važi uverenje da Izrael ne može uspostaviti veze s arapskim svetom pre sklapanja mira sa Palestincima.

Merkel je pozdravila namere Beneta, ali je ocenila da takav pristup neće biti dovoljan jer sukob sa Palestincima neće nestati sa dnevnog reda čak i ako su poboljšani odnosi sa susednim arapskim zemljama.

Beta

Podeli