Nemačka: Srbija vraćena među visokorizične zemlje

Nemačka je Srbiju vratila u kategoriju područja visokog rizika zaraze od korona virusa, čime se menjaju pravila za putovanje.

Osobe sa prebivalištem u Srbiji koje su potpuno vakcinisane mogu i dalje da putuju iz Srbije u Nemačku, u bilo koju svrhu, ako su vakcinisana vakcinama protiv kovida 19, koje je priznala Evropska agencija za lekove (EMA) – Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson.

Neophodno je da je od poslednje doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Putnik sa sobom mora da ima sertifikat o vakcinaciji na engleskom ili nemačkom jeziku.

Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da poslovnih obaveza ili ako se radi o neodložnom putovanju i to samo uz negativan test.

Turistička putovanja u Nemačku za nevakcinisane nisu moguća.

Ta pravila se ne odnose na nemačke državljane i članove njihove najuže porodice, građane EU, kao i državljane Srbije i trećih zemalja koji imaju pravo na dogoročni boravak u jednoj od zemalja EU ili Šengenskog sporazuma.

Pred put u Nemačku neophodno je popuniti elektronsku prijavu za ulazak u zemlju.

Pored Srbije, Robert Koh institut u područja visokog rizika od zaraze, dodate su još Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestinska teritorija, Šri Lanka.

 

Izvor: Tanjug

Foto: shutterstock.com/Cryptographer

Podeli