Svijet nastavio bitku protiv šumskih požara

Prema podacima Sistema za evidenciju požara i upravljanje resursima (FIRMS) američke svemirske agencije NASA požari i dalje bjesne u brojnim područjima svijeta.

Požarima su zahvaćena područja u Sjevernoj i Južnoj Americi, istočnoafričkoj visoravni i sjevernom arapskom poluostrvu, evropskoj mediteranskoj obali, te sjevernoj i istočnoj Evropi. U Aziji, požari bukte na obalama Indije, u ruskom Sibiru te u Kini, Maleziji i Indoneziji.

– Italija –

Brojni šumski požari gore u Italiji, posebno u južnim i sjevernim dijelovima zemlje.

U južnoj provinciji Campomarino evakuisano je više od 400 ljudi iz kampova i naselja. Vatrogasne ekipe i helikopteri se bore protiv vatre.

– Grčka –

Nakon deset dana požara u Grčkoj, većina ih još nije pod kontrolom.

Prema Nacionalnom opservatoriju u Atini, izgorjelo je više od 65.000 hektara šuma, uključujući 46.000 na otoku Evia, 11.000 u jugoistočnoj regiji Lakonia i 8.000 u administrativnoj regiji Atika, koja uključuje Atinu.

Georgios Stamoulos, zamjenik gradonačelnika Mantoudija na Eviji, rekao je da je samo u njegovoj opštini izgorjelo oko 1.000 kuća.

Prema njegovim riječima više od 45.000 hektara zemljišta pretvoreno je u pepeo, ili više od 80 posto od ukupno 55.000 hektara opštine.

Nikos Hardalias, zamjenik ministra civilne zaštite i upravljanja krizama Grčke, rekao je da se država bori s 55 požara na različitim lokacijama, uključujući Peloponez, Atiku i Eviju.

-Albanija –

Ministarstvo obrane Albanije saopštilo je da je ugašeno 15 šumskih požara, dok su u toku napori na gašenju još deset.

– Rumunija –

Požari su izbili u južnim dijelovima Rumunije, uključujući glavni grad Bukurešt, i područja u blizini bugarske granice.

– Rusija –

Rusija se trenutno bori s oko 155 šumskih požara širom zemlje.

Još uvijek traju napori za gašenje šumskih požara koji su počeli u julu u sjeveroistočnoj regiji Jakutija.

Savezna agencija za šumarstvo Rusije saopštila je da se danas bore protiv požara na ogromnom šumskom području površine oko 1,8 miliona hektara.

– SAD i Kanada –

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je, prema podacima od ponedjeljka, u 107 požara širom zemlje izgorjelo oko 920.000 hektara šume.

U tri sedmice od početka požara u Dixieu u Kaliforniji do sada je izgorjelo oko 190.000 hektara šumskog zemljišta.

U Kanadi šumskim požarima ugrožene su provincije Britanska Kolumbija, Alberta, Saskatchewan i Manitoba, te centralni Ontario.

Anadolu Agency

A.N.

Podeli