COVID-19DruštvoVesti

Izdavanje Digitalnog zelenog sertifikata na šalterima pošta

Građani Srbije od danas na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, u pošti na Terminalu 1 u prizemlju, mogu da dobiju Digitalni zeleni sertifikat, dok će na šalterima još 200 pošta širom zemlje ova usluga biti dostupna od srede, 2. juna.

Za dobijanje sertifikata potreban je važeći pasoš, a ceo proces – od podnošenja zahteva do izdavanja dokumenta, traje svega nekoliko minuta i besplatan je za građane, saopštila je Pošta Srbije.

“Izdavanjem Digitalnog zelenog sertifikata Pošta Srbije nastavlja realizaciju svojih ključnih ciljeva, a to su podizanje kvaliteta i širenje usluga i uključivanje u proces digitalizacije. Uz veliku podršku premijerke Ane Brnabić, Pošta intenzivno sarađuje sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu na razvoju novih digitalnih servisa sa ciljem da zauzme lidersku poziciju u regionu”, rekao je v.d. direktora JP Pošta Srbije Zoran Ðorđević.

Proveru rada sistema izvršio je direktor Ðorđević, koji je danas obišao šalter pošte na aerodromu “Nikola Tesla” uoči svog puta u Sankt Peterburg, gde će učestvovati na jednom od najznačajnijih i najvećih svetskih ekonomskih foruma.

Ðorđević je rekao da se na ovaj način pokazuje sinergija između “Pošta Srbije” i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a sve sa ciljem da se čini dobro za građane naše zemlje.

“Sve što radimo po planu digitalizacije i ono što u tom smislu radi premijerka Ana Brnabić pokazuje da su nam na prvom mestu naši građani i sa time ćemo nastaviti i ubuduće”, istakao je Ðorđević. On je sertifikat izvadio u prisustvu direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića.

Jovanović je izrazio zadovoljstvo što je “Pošta Srbije”, kako je istakao, pokazala veliku spremnost da se građanima omogući ova usluga.

“Od ideje do realizacije ove elektronske usluge nije prošlo više od pet dana i verujem da je ovo znak da će ”Pošta Srbije” u narednom periodu spremiti mnogo novih usluga za građane Srbije”, rekao je Jovanović.

Digitalni zeleni sertifikat je potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19, rezultatima testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 i oporavku od bolesti kovid 19.

Spisak pošta u kojima je omogućeno izdavanje Digitalnog zelenog sertifikata dostupan je na sajtu Pošte Srbije, na linku https://www.posta.rs/cir/info/servisne[1]informacije.aspx?Item=8666.

Pored ove usluge, u Pošti na aerodromu naši i strani državljani mogu da pribave polisu zdravstvenog osiguranja i iskoriste ostale usluge iz ponude Pošte Srbije, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor i foto: Tanjug

 

Podeli