SvetVesti

Erdogan otvorio toranj „Čamlidža”, novi simbol Istanbula

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan svečano je večeras otvorio telekomunikacioni toranj „Čamlidža”, najvišu građevinu u Turskoj i novi simbol Istanbula.
Vrh tornja na brdu Čamlidža nalazi se na 587 metara nadmorske visine.
Projektovanje TV tornja visokog 369 metara od betonskog temelja do 145,5-metarskog čeličnog jarbola u kojem se nalaze, složen je i jedinstven proces, ne samo sa dizajnerskog, već i sa tehničkog stanovišta.
Jarbol je sastavljen od 12 komada, svaki težak 1.400 tona. Oni su sastavljeni unutar cementnog jezgra i podignuti dizalicama na visinu od preko 220 metara. Na gradilištu je radilo tri stotine ljudi, uključujući tehničare i inženjere. Na građevinskoj površini od 32.000 metara kvadratnih utrošeno je 30.000 kubika betona i 3.000 tona konstrukcijskog čelika.

Toranj ima opremu za istovremeno emitovanje programa 100 FM-radio stanica, i prvi je takav na svetu, javila je agencija Anadolija, prenosi Beta .

Erdogan je rekao da je kula jedna od najznačajnijih turskih investicija i „projekat koji simbolizuje viziju zemlje u moderno doba”.

Kula ima restoran i očekuje se da postane turistička atrakcija, s jednim od najlepših pogleda na Bosfor i Istanbul.

Izgradnja te kule s 49 spratova, od kojih su četiri ispod zemlje, počela je 2017. godine.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu rekao je na svečanosti da je ta kula „najviša zgrada u Turskoj i Evropi” i da je „sagrađena tako da bude otporna na zemljotrese i vetar”, prenosi Anadolija.

 

Izvor: Politika/AA

Preuzela: Senada Kalić

Podeli