Snažan zemljotres u Kini- Troje poginulih, 27 povređenih

Najmanje tri osobe su poginule, a 27 je povređeno u snažnom zemljotresu koji je u petak pogodio kinesku provinciju Junan, nakon čega je usledio još jači potres u provinciji Chinghaj u kojem nije bilo žrtava, prenosi Gardijan.
Epicentar zemljotresa u Junanu. na jugozapadu zemlje u blizini granice sa Mjanmarom, bio je oko 28 kilometara od grada Dali, na dubini od 10 kilometara.
Potres se snažno osetio oko grada Dali, ali izveštaji kineskih medija navode da je prouzrokovao relativno malu štetu.
Američki geološki zavod je saopštio da je jačina potresa u epicentru iznosila 6,1 stepen Rihtera, dok je seizmološki biro u Junanu naveo da je jačina bila 6,4 stepena i da je epicentar bio na osam kilometara dubine, preneo je AP.
Nekoliko sati kasnije zemljotres jačine 7,3 stepena pogodio je provnicju Chinghaj na severozapadu Tibetskog platoa, a izveštaja o mogućim žrtvama na tom slabo naseljenom području još nema.
Oba zemljotresa su bila plitka, a takvi potresi, prema rečima stručnjaka, često mogu da izazovu više štete, posebno u gusto naseljenim područjima.
Jugozapad Kine je poznat kao trusno područje. Tokom prošle godine, registrovan je potres jačine pet stepeni Rihtera, a u njemu su poginule četiri osobe dok je povređeno 23, pokazuju podaci kineskog centra za zemljotres.
Tanjug

Podeli