DruštvoEkonomija

Aktivne mere zapošljavanja, posebne povoljnosti za lica sa invaliditetom

Za podsticaj zapošljavanja teže zapošljivih kategorija Nacionalna služba za zapošljavanje je kroz različite programe izdvojila 5 miliona 750 hiljada dinara od čega 550 hiljada za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Takvih lica na evidenciji Filijale Novi Pazr ima 150. Za ovaj program svi zainteresovani poslodavci mogu da se prijave do kraja godine.

Poslodavcima koji se odluče da zaposle invalidno lice, nude se različite povoljnosti. Jedna od njih je subvencija zarade do 12 meseci za novoupošljeno lice sa invaliditetom bez radnog iskustva na neodređeno vreme. Subvencija se poslodavcu isplaćuje na osnovu podnetog zahteva u visini od 75 odsto troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Otvoren je i konkurs za refundaciju troškova podrške za osobe sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima, a u ponudi je i refundacija troškova prilagođavanja radnog mesta u jednokratnom iznosu od 400 hiljada dinara.

Podsetivši da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom nalaže da na svakih 20 zaposlenih u radnom odnosu ima i jedna osoba sa invaliditetom, savetnica za zapošljavanje iz Nacionalne službe Filijale Novi Pazar Kimeta Leković pozvala je poslodavce da se prijave na konkurs i da, uz Finansijsku pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje ispune svoje zakonske obaveze.

S.Lj.

Podeli