COVID-19Vesti

Za mesec dana udvostručen broj dece obolele od korone

Na dečjoj klinici Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” trenutno je na lečenju 25 dece sa korona virusom, a to je duplo veći broj nego prethodnog meseca.

Načelnica klinike Olivera Ostojić rekla je jutros da je poslednjih mesec dana zabeležen povećan broj ambulantnih pregleda i prijema u bolnicu.

– To nisu samo beogradska deca već i deca iz unutrašnjosti. Nekim danima imamo veći broj prijema nego otpusta, što pre nekoliko meseci nije bio slučaj, uvek smo otpuštali više dece nego što smo ih primali – kaže Ostojić.

Dodaje da su deca različitog uzrasta, od nekoliko dana, pa do 17-18 godina.

Ostojić je rekla da su sve bebe koje su kovid pozitivne dobro i da se svaka posle izvesnog vremena otpusti kući u dobrom opštem stanju.

– Bebe su izgleda najjača karika. Od marta prošle godine prošlo je mnogo beba kroz bolnicu i sve su dobro. Trenutno nemaju nikakve dugoročnije komplikacije – rekla je doktorka Ostojić.

Navela je da upalu pluća imaju starija deca, tinejdžeri, koji u bolnicu dolaze sa temperaturom, malaksalošću, kašljem, a u nekom procentu oni koji imaju tzv. multisistemski inflamatorni sindrom.

– To je ozbiljnija bolest koja se manifestuje sa izrazito povećanim laboratorijskim analizama, tačnije, preteranim odgovorom imunog sistema na korona infekciju – kaže Ostojić.

Ukazuje da takvi pacijenti uspešno završe lečenje bez komplikacija.

Doktorka Ostojić kaže i da za sada neće biti vakcinacija dece i ističe da je neophodno da vakcinu protiv korona virusa primi što veći broj populacije starije od 18 godina.

 

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Foto: Ana Paunković

Podeli