SvetVesti

Turska: Održan posljednji ispraćaj 11 šehida stradalih u helikopterskoj nesreći

U Ankari je danas održana državna ceremonija i posljednji ispraćaj za 11 pripadnika turske vojske koji su položili živote kao šehidi u padu helikoptera na istoku Turske u četvrtak.

Dženaza-namaz za 11 šehida stradalih u padu vojnog helikoptera klanjana je ispred džamije “Ahmet Hamdi Akseki” u glavnom turskom gradu.

Dženazi i ispraćaju šehida su prisustvovali i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjedavajući Parlamenta Turske Mustafa Sentop, potpredsjednik Turske Fuat Oktay, predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, načelnik Generalštaba general Yasar Guler, brojni državni ministri, zapovjednici turskih snaga, čelnici političkih partija i drugi vojni i civilni zvaničnici.

Erdogan je u obraćanju nakon dženaze-namaz istakao da se za one koji su dali živote na Allahovom putu ne može reći da su poginuli.

“I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: ‘Mrtvi su!’ Ne, oni su živi, ali vi to ne znate”, pročitao je Erdogan ajet iz Kur’ana te dodao:

“Sada, dok ispraćamo naših 11 šehida, nadamo se da ćemo mi živi biti jedno pod našom zastavom. To je naša istinska želja. Želim strpljenje porodicama šehida, vojsci i cijelom narodu. Ovi vojnici su zbog svih nas bili na tom putu i na tom putu su stradali. Sve nas čeka smrt jednog dana. Stepen šehida je najviši stepen i nadam se da ćemo i mi kod Gospodara dostići taj stepen”, kazao je Erdogan.

Predsjednik Turske je nakon obraćanja iskazao saučešće rodbini šehida koji su prisustvovali dženazi-namaz.

Poslije dženaze-namaz tabuti sa šehidima, prekriveni zastavama Republike Turske, poslati su u njihova rodna mjesta kako bi bili ukopani.

Najmanje 11 pripadnika turske vojske položilo je živote kao šehidi u padu helikoptera na istoku Turske.

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je u četvrtak kako je izgubljen kontakt s helikopterom, koji je u 13.55 sati, po lokalnom vremenu, poletio iz Bingola prema Tatvanu, u blizini provincije Bitlis. Potragom je utvrđeno da je došlo do pada helikoptera u blizini sela Cekmece, u Tatvanu.

Nastavlja se istraga na istoku Turske gdje je u četvrtak pao vojni helikopter.

Anadolu Agency

A. N.

 

Podeli