SvetVesti

Izraelci za deceniju uništili više od 100.000 stabala Palestincima

Izraelske vlasti i jevrejski doseljenici u proteklih deset godina uništili su više od 100.000 stabala masline na palestinskim poljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Izrael i jevrejski doseljenici su od 2010. godine posjekli, spalili i hemikalijama uništili najmanje 101.988 stabala masline“, izjavio je Nazeh Fkhaida, čelnik Ureda za dokumentiranje poljoprivredne štete u Palestini.

Ističući kako su maslinjaci važan izvor za preživljavanje Palestinaca, Fkhaida je kazao kako su palestinski poljoprivrednici tako zabilježili materijalnu štetu u iznosu od 47 miliona dolara.

U razgovoru s novinarom AA kazao je da su izraelski napadi na palestinske plantaže maslina intenzivirani u protekle dvije sedmice i to nakon što su jevrejske radikalne grupe Neseam Moufel i Shlomo Retsaken pozvale doseljenike da uništavaju ta palestinska dobra.

Čelnik koalicije palestinskih nevladinih organizacija Jamal Jomah kazao je za AA da je 2020. godina bila najteža za palestinske poljoprivrednike i da je u izraelskim napadima od početka godine uništeno više od 8.400 maslinovih stabala.

“Napadi jevrejskih doseljenika su koordinirani na naše poljoprivrednike. Jedan stariji Palestinac je zadobio frakturu lobanje u nedavnom napadu“, kazao je Jomah.

Izraelske doseljenici su i jutros izveli vandalski napad na Palestince koji su sadili masline u selu Masafer Yatta na jugu Zapadne obale.

Jevrejski doseljenici su pod zaštitom izraelske vojske i ne dozvoljavaju Palestincima da rade na svojim poljima jer tvrde da su to izraelska polja.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli