EkonomijaVesti

PRESEDAN U ISHRANI? Singapur odobrio prodaju mesa iz laboratorije

Singapur je odobrio firmi Eat Just Inc. iz San Franciska da prodaje svoju laboratorijski uzgojenu piletinu u toj državi. Ovo je prva država koja je dopustila prodaju laboratorijski uzgojenog mesa.

Proizvod je napravljen od uzgajanih pilećih ćelija a odobren je kao sastojak piletine nakon odobrenja Singapurske agencije za hranu (SFA), saopštio je Eat Just u utorak, prenosi Biznisinfo.

U početku će se ova piletina predstaviti u singapurskom restoranu, s planovima za širenje u ugostiteljske objekte i trgovine u zemlji, rekao je Džoš Tetrik, suosnivač i izvršni direktor firme Eat Just za CNN Business.

Cena proizvoda biće jednaka premijskoj piletini, dodao je.

– Jedemo meso već stotinama, hiljadama godina, uvek smo morali ubiti životinju da bismo jeli – sve do sada – rekao je.

Uzgojeno meso stvara se u bioreaktoru – aparatu u kojem se odvija biološka reakcija ili promena. Sadrži visok udeo proteina i bogat je izvor minerala, navodi firma koja planira prodavati proizvod pod robnom markom GOOD Meat.

Firma ima proizvodne pogone u Singapuru i Severnoj Kaliforniji, a odobrenje za prodaju mesa samo u Singapuru. No, nada se da će proširiti prodaju veštački uzgojenog mesa – uključujući uzgojenu govedinu – u SAD i zapadnu Evropu, rekao je Tetrick.

 

 

 

Izvor: Blic

Foto: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

 

Podeli