COVID-19

Njemačka “Ostavite škole otvorene!”

Analiza više od 110.000 djece i adolescenata na više od 100 dječjih klinika pokazuje da među djecom nema velikog broja neprijavljenih slučajeva infekcija Sars-CoV-2. Pedijatri pozivaju na redovno održavanje nastave. Vlada razmatra najbolje opcije za nastavni kadar, učenike ali i roditelje. Razlog za razgovor na tu temu bila je aktualna epidemiološka. Djeca u školskom uzrastu zarazu često prebole asimptomatski ali su najveći prenisnici, kažu zvaničnici.

Direktori više od 100 njemačkih dječjih klinika suprotstavljaju se toj pretpostavci. U proteklih šest mjeseci, na 105 od 245 dječijim klinika u Njemačkoj primljeno je i na korona virus testirano 110.000 djece i adolescenata. Samo 0,53 posto ovih testova bilo je pozitivno. Klinike nisu utvrdile razliku u pozitivnoj stopi djece starije od 12 godina i mlađih.
Vrlo je malo vjerojatno da postoji velik broj neprijavljenih slučajeva među djecom i mladima “, kaže Johannes Huebner, zamjenik direktora Dječje bolnice Hauner u Minhenu. On ističe da bi škole trebale ostati otvorene te da je mnogo veća vjerojatnošću da se djeca zaraze kod kuće nego u školama.

Njemačkoj trenutno ima 295.500 potvrđenih slučajeva infekcije, što cini 0,36 stanovništva.

“Ostavite škole otvorene!“ Zahtijeva se od Njemačke akademije za dječju i adolescentnu medicinu kao krovnu organizaciju dječjih medicinskih društava. Zaključavanje u proljeće pokazalo je dalekosežne negativne posljedice koje je zatvaranje škola imalo po djecu. Podaci su pokazali da prvobitni strah od škola kao žarišta zaraze nije bio opravdan. Iako u školama postoje infekcije koronom, “tamo se rijetko širi na druge ljude. Nema naznaka izbijanja mnogih dokazanih sekundarnih infekcija (takozvani superspreader događaji)”.

Napori na suzbijanju pandemije morali bi snositi odrasli ograničavajući svoje kontakte, zahtijevaju pedijatri. “Odgovornost je na roditeljima, njegovateljima, nastavnicima i cjelokupnoj odrasloj populaciji da zaštite djecu i adolescente koji su im povjereni od zaraze” – i na taj način im omogućavaju da pohađaju školu.

LG

Podeli