COVID-19

Srbija ne ide u karantin

Krizni štab pooštrava mere, a upravo je stupio na snagu i novi takozvani ‘kovid zakon’ koji omogućava kažnjavanje za nepoštovanje preporuka koje se donose. Konačna odluka trebalo bi da bude doneta do nedelje, a u opticaju je zatvaranje kafića i klubova u 18 časova i nošenje maski i na otvorenom.

Bolnice su pune, crni rekordi jedan za drugim se obaraju iz dana u dan, umrlih nikada više, kriva je otišla u nebo. Na poslednjoj sednici Krizni štab je razmatrao uvođenje novih mera, posebno onih koje se odnose na kafiće i klubove, za koje stručnjaci navode, da su najpogodniji za prenošenje i širenje virusa. Kako skraćivanje rada kafića ima ekonomske implikacije, konačna odluka nije doneta odmah.

Ne precizirajući o kojim je merama reč, ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je juče da će biti donete za dan ili dva. On je potvrdio da je u toku proces donošenja odluka “o novim merama u borbi protiv pandemije korona virusa u Srbiji”.

I dok se čeka na definitivnu odluku do kada će raditi kafići, ono što se zna jeste da većina članova Kriznog štaba smatra da radno vreme treba ograničiti do 18 časova. Međutim, nije isključeno da se ‘dobije’ sat, eventualno dva duže. Ukoliko bude doneta odluka o skraćivanju radnog vremena kafića, ona neće biti trajna dok traje epidemija već periodična. Kako se navodi skraćeno radno vreme kafića i klubova moglo bi biti oročeno na dve nedelje. To će biti pokušaj da se oslabi trenutni talas Kovida19.

Prema pisanju pojedinih medija Krizni štab je, razmatrao i privremeno zatvaranje bioskopa i pozorišta. Međutim, za sada nema izvesne niti potvrđene najave, da bi ustanove kulture mogle iznova biti zatvorene kao što je to bio slučaj po izbijanju epidemije. Blic vam prenosi koje su dileme Kriznog štaba i šta je od mera na stolu

Produženje raspusta

Iako se u javnosti govorilo da će trenutni raspust za učenike u Srbiji biti produžen, to nije bila opcija koja je razmatrana. Međutim, to ne znači da u poslednjem trenutku tokom vikenda može eventualno doći i do izmena.

Ono što je u opticaju je produženje zimskog raspusta na mesec dana i da počne u isto vreme u sviom školama u Srbiji, oko 19 decembra.

Podeli