DruštvoVesti

Otvoren Dobrosusedski klub Novi Pazar

”Naš Novi Pazar uvek je bio mesto inovacija i brige o svojoj zajednici. Trudimo se da ovakvim i sličnim projektima što više doprinesemo razvoju grada, stvorimo bolje i perspektivnije uslove života za sve stanovnike. Naši najmlađi će ovim klubom dobiti mesto za učenje, razvoj i druženje, a njihove porodice mogućnost da pokrenu sopstveni posao kroz poslovne obuke i dodelu grantova u iznosu do 3.000 eura uz priliku da učestvuju u radionicama podrške u cilju što bolje reintegracije u društvo. Iako je projekat prvenstveno namenjen povratničkoj populaciji – ljudima koju su boravili u inostranstvu i žele da se vrate u svoj grad, ovom prilikom pozivam i šire stanovništvo da uzme učešće u aktivnostima koje se u klubu organizuju i time pruže sebi i svojoj porodici priliku za edukaciju i podršku. Zalagaćemo se da i u narednom periodu razvijamo slične projekte kako bi unapredili uslove života i rada naših sugrađana” poručio  je  gradonačelnik Novog Pazara Novog Nihat Biševac prilikom otvaranja Dobrosusedskog kluba u Novom Pazaru.

Inače, Dobrosusedski klub Novi Pazar će okupljati porodice povratnika kao i druge porodice iz lokalne zajednice, nastojeći da ih podrži socijalnim i ekonomskim merama. U toku su radionice za decu i odrasle koje će se odvijati u klubu do kraja 2021. godine, a koje će realizovati profesori i radioničari iz Novog Pazara i okoline.

Klub je do sada okupio veliki broj dece od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta koja imaju priliku da pohađaju besplatne radionice edukativnog i kreativnog tipa. Za njih se organizuju i izleti koji za cilj imaju upoznavanje sa gradom i okolinom, uz posebni osvrt na očuvanje životne sredine.

Podsećamo, ovo je jedan od tri kluba koji je otvoren u okviru projekta ”Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji” u Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu i predstavlja zbirno mesto zajednice za edukaciju, druženje, program jačanja poslovnih kapaciteta korisnika i izradu biznis planova uz obezbeđivanje sredstava za nabavku opreme za pokretanje posla kao i podršku u njihovoj realizaciji.

Prijave za aktivnosti vrše se u udruženju Mehamet Sandžak i u prostorijama Dobrosusedskog kluba Novi Pazar.

Takođe, Dobrosusedski klubovi okupljaju celokupnu zajednicu organizacijom radionica za decu i obuka za starije članove porodice. Do sada je radionice u okviru projekta pohađalo 557 dece na 256organizovanih radionica. Biznis obuke u Dobrosusedskim klubovima su organizovane za 102 prijavljenih korisnika koji će imati priliku da dobiju sredstva za pokretanje sopstvenog posla u iznosu od 3.000 evra.

Projekat ukupne vrednosti 1.226.000 evra finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i do kraja 2021. godine.Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a partneri na projektu su grad Novi Pazar, opština Sjenica, opština Tutin, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet – Sandžak“.

 

Podeli