COVID-19Društvo

Na lečenju 8 covid pacijenata. Epidemiološka situacija nestabilna

Prema podacima Štaba za vanredne situacije na bolničkom lečenju u Novom Pazaru je 8 covid pacijenata. Za protekla 24 sata hospitalizovan je jedan novi pacijent, a dva su otpuštena. Komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju u Novom Pazaru i Tutinu, ali i šire, u našoj zemlji i čitavom regionu, direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić je ocenio da je ona nestabilna i nesigurna, te upozorio sve građane na obavezu poštovanja preporučenih mera zaštite od korona virusa.

Od ukupno 8 covid pacijenata koji se, prema najnovim podacima leče na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru niko nije na respiratorima, nema preminulih i niko nije transportovan u tercijarne bolničke centre. Od ukupnog broja pregleda u Covid ambulanti Doma zdravlja 23 je kontrolnih a 38 pacijenata se javilo prvi put. Od 38 seroloških, brzih testova 13 je pozitivnih, a kod 17 osoba uzet je bris za PCR testiranje. Na osnovu svih tih parametara koje prati ZZJZ prati kontinuirano, može se reći da je veliki broj građana već preležao koronu.

”U poslednjih deset dana – objašnjava direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić – broj testiranih u covid ambulanti je 348, oko 35 testova dnevno se upotrebi. IGG pozitivnih testova je za 10 dana bilo 66, IGM 64. Na dnevnom nivou je 7 pozitivnih IGG klase i 6 pozitivnih IGM klase. To nam govori da je veliki broj ljudi, više od 50 odsto, preležao koronu, ali i da IGM pozitivni mogu biti potencijalni okidači za pojavu većeg broja pacijenata.”

Doktor Spahić takođe naglašava, uzimajući u obzir pandemijska iskustva kroz istoriju, činjenice o povećanom broju kontakata početkom nove školske godine, kao i veliki broj građana koji se vraća sa letovanja, da je vrlo realno očekivati još jedan talas. S obzirom da je pred nama epidemiološki nestabilan period, bliži se i sezonski grip, dr Spahić savetuje da se naučimo da živimo sa virusom uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite. A u cilju povećanja stepena zdravstvene prosvećenosti stanovništva, ZZJZ priprema edukativnu štampanu brošuru za građane, pod nazivom ”Da nam se ne ponovi”.

S.Lj.

Podeli