DruštvoVesti

Turska: Osuđujemo odluku časopisa Charlie Hebdo da ponovno objavi uvredljive karikature Muhammeda a.s.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske najoštrije osuđuje odluku časopisa Charlie Hebdo (Francuska) da ponovno objavi uvredljive karikature Vjerovjesnika.

“Najoštrije osuđujemo odluku časopisa Charlie Hebdo da ponovo objavi uvredljive karikature Vjerovjesnika koje sadrže nepoštivanje naše religije i našeg Poslanika”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Hami Aksoy.

Kako je kazao, tu uvredu i nepoštovanje muslimana nije moguće opravdati štampom, umjetnošću ili slobodom izražavanja.

Aksoy je rekao da su i napori francuskih vlasti, posebno predsjednika Emmanuela Macrona da objasne ovo pitanje u okviru slobode izražavanja, “neprihvatljivi”.

Prema njegovim riječima, oni koji se u svakoj prilici hvale da su demokrate i liberali trebali bi znati da dovode vodu na mlin novih generacija fašista i rasista u Francuskoj i Evropi, koristeći takve rasističke i diskriminatorne akcije koje potiču ksenofobiju i mržnju prema islamu.

“Ovaj bolesni mentalitet, koji svakodnevno pokušava marginalizirati milione muslimana koji mirno žive u svojoj zemlji, zadaje udarac društvenoj harmoniji, jedinstvu i jednakosti”, rekao je Aksoy.

Pozvao je prijatelje i političare u Evropi da zauzmu jasan stav protiv takvih napada, koji se u posljednje vrijeme povećavaju i ciljaju na svete vrijednosti.

Braća Kouachi su 7. januara 2015. godine izveli napad na redakciju francuskog satiričnog lista “Charlie Hebdo”, prilikom čega je poginulo 12 osoba, a oni su ubijeni u policijskoj akciji.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli