Društvo

BNV, opština Mamak i Institut Yunus Emre planiraju osnivanje naučne učionice

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Novom Pazaru posetila je delegacija opštine Mamak, jedne od najvažnijih opština Ankare i Instituta “Yunus Emre” iz Republike Turske.

Delegaciju koja je u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru čine visoka funkcionerka opštine Mamak Esra Yilmaz, te predstavnici instituta Yunus Emre iz Ankare Ali Ozturk, Mert Talat i Ahmetcan Turgut i direktor instituta Yunus Emre u Beogradu Fahri Akdogan.

S gostima je na sastanku u BNV o realizaciji važnih projekata koji će sprovesti u Sandžaku u narednom periodu razgovarala predsednica krovne ustanove Bošnjaka Srbije, Jasmina Curić.

“Razgovarali smo o unapređenju saradnje između BNV i Instituta Yunus Emre. Naši odnosi i rezultati su na zadovoljavajućem nivou. Sada smo razmatrali i mogućnosti saradnje s opštinom Mamak. Ono o čemu je najviše reči bilo tokom ovog susreta je projekat iz oblasti nauke i obrazovanja”, rekla je nakon sastanka predsednica BNV Jasmina Curić.

Predstavnici opštine Mamak ponudili su rukovodstvu BNV u Novom Pazaru i konkretne projekte čijom bi se realizacijom unapredila saradnja te opštine s naučnim i obrazovnim ustanovama u Srbiji i Sandžaku.

“I opština Mamak želi da se uključi u realizaciju projekata BNV. Jedan od prvih zajedničkih projekata bi bio osnivanje naučne učionice gde će naučnici iz Novog Pazara i Sandžaka moći da se povežu i sarađuju s naučnicima iz Republike Turske, a da će ta saradnja rezultirati brojnim važnim projektima i još boljim i značajnijim rezultatima. Ovo je poslednji sandžak koji je ostao iz perioda Osmanskog Carstva i zato se nadam bliskoj i uspešnoj saradnji u periodu pred nama”, rekla je predstavnica opštine Mamak Esra Yilmaz.

Delegacija iz Republike Turske će tokom boravka u Novom Pazaru imati niz važnih susreta sa predstsavnicima institucija sa kojima je planirana realizacija projekata i proširenje saradnje.
Agencija Anadolija

 

Podeli