DruštvoVesti

Domovi za osam porodica iz kategorije interno raseljenih

Domovi za osam porodica iz kategorije interno raseljenih

Radovi na izgradnji kuća za osam porodica iz kategorije interno raseljenih su pri kraju. Projekat “ Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji” grad realizuje u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet”, a uz podršku Delegacije Evropske unije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije. Porodice koje su dobile svoje domove obišao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa sardnicima.

foto: Grad Novi Pazar

Refik Baljetini već 10 godina živi u Novom Pazaru u stanovima pod zakup. Ovde je došao iz Kosovske Mitrovice I nije imao svoj dom. Ovim projektom dobiće izgrađenu i potpuno opremljenu kuću u kojoj će stanovati sa suprugom I dvoje dece.

I u naselju Erozija izgrađena je kuća za osmočlanu porodicu Jašarević, povratnike iz Nemačke. Srećni su što će uskoro moći da se usele u novu kuću.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obišao je tri od osam kuća čija je izgradnja u toku i odvija se u okviru projekta “Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji”.

„Radovi su pri kraju i odvijaju se predviđenom dinamikom uprkos situaciji koja nas je, u vezi sa epidemijom virusa Covid 19 sve zadesila. Osam kuća biće potpuno opremljeno i predato porodicama po principu ključ u ruke, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, podećajući da se projekat zapravo sastoji iz tri vrste grantova: za izgradnju kuća, grantova za građevinski materijal i za ekonomsko osnaživanje. Uslovi za izgradnju kuće, prema objavljenom javnom pozivu bili su: parcela u vlasništvu, da po regulacionom planu za parcelu može biti izdata građevinska dozvola i da ima pristup infrastrukturnoj mreži – elektromreži, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, u cilju dobijanja upotrebne dozvole.

„Naši sugrađani su u okviru ekonomskog osnaživanja, odnosno za potrebe pokretanja sopstvenog biznisa dobili opremu u vrednosti od 1500 eura. Pored toga, za devet porodica je, u okviru istog projekta obezbeđen građevinski materijal, u vrednosti od po 4 000 eura, za adaptaciju postojećih stambenih objekata, a u cilju poboljšanja uslova života naših sugrađana“, podsetio je gradonačelnik Biševac.

Prema rečima člana Gradskog veća Fevzije Murića, radovi na izgradnji kuća su su pri kraju, a uskoro će porodice moći da se usele.
„Za desetak, do petnaest dana očekujemo da se sve porodice usele. Projekat „Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji”, vredan preko 160 000 eura, samo je jedan u nizu brojnih projekata koje realizujemo u oblasti socijalne zaštite. Upravo je kroz te projekte koje realizujemo sa međunarodnim partnerima, predviđeno ulaganje od preko 1 500 000 eura, u bolje uslove života naših sugrađana”, zaključio je Murić.
Izgradnja osam kuća započela je krajem maja ove godine .

Podeli