DruštvoVesti

Spremna većina reformisanih udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole

Većina reformisanih udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole na bosanskom jeziku odobrena je od strane prosvetnih institucija i odštampana, saopšteno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Kako se dalje navodi, BNV je zaključno sa junom ispunilo sve svoje zakonske obaveze u vezi sa reformom udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole koji će se koristiti u nastavi u školskoj 2020/2021. godini.

Proces reforme udžbenika pokreće Ministarstvo prosvete Republike Srbije, a izdavačke kuće sprovode celokupan proces koji podrazumeva izradu rukopisa kao i prevod na bosanski jezik.

U saopštenju se ističe da je uloga Bošnjačkog nacionalnog vijeća davanje saglasnosti na udžbenike. Nakon dostave reformisanih udžbenika od strane izdavača, Bošnjačko nacionalno vijeće angažuje stručne timove koji, uz određene korekcije, daju saglasnosti na udžbenike. Vijeće nakon toga, u zakonom propisanom roku, dostavlja saglasnosti izdavaču. Na kraju procesa odobrenja udžbenika učestvuju izdavačke kuće, Ministarstvo prosvete te Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Izdavačke kuće su ove godine, stoji u informaciji za medije, na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, započele reformisanje udžbenika ranije te je Vijeće u najkraćem roku uspešno završilo svoj deo aktivnosti u procesu reformi koji je zakonom određen.

Iz BNV-a su uputili poziv  Ministarstvo prosvete da što pre odobri i ostatak reformisanih udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole.

Podeli