Kultura

Hasan Ibn Kafi, život i djelo

Njegovo ime, rođenje i porijeklo

On je šejh, allame (veliki učenjak), fekih (pravnik), kadija, bahis (istražitelj), vrsni poznavalac Tevhida i tahavijske akide, lingvističar, historičar, vakif, domaći učenjak hanefijskog mezheba, prenosi Tenvir.org Ime mu je Hasan, sin je Turhanov, a on sin Davudov, a on sin Jakubov, a on sin Kafijin, el-Akhisari (ar. iz Prusca), el-Busnevi (ar. iz Bosne), el-Hanefijj (ar. hanefija), arapskom svijetu poznatiji kao Hasan Ibn Kafi. Rođen je u mjesecu ramazanu, 951. godine po hidžri (1544. godine) u Pruscu između Donjeg Vakufa i Bugojnog, u Bosanskom Ejaletu Osmanskog Carstva. Obavio je hadždž 1591. godine.

”Komentar pristupa nauci Usula” – iz oblasti usuli-fikha

شرح سمت الوصول إلى علم الأصول

”Vrtoviz temelja vjerovanja” – iz oblasti akide

روضات الجنات في أصول الإعتقادات

”Bašča Namaza” – iz oblasti fikha

روضة الصلاة

”Temelji mudrosti o uređenju svijeta” – šerijatska politika, fikh

أصول الحكم في نظام العالم

”Komentar Kudurijevog sažetka u hanefijskom fikhu” – komentar na jedno od kapitalnih dijela hanefijskog mezheba

شرح مختصر القدوري

”Ispitivanje sažetka iz znanosti rječitosti” –
iz oblasti belage (arapska rječitost)

تمحيص التلخيص في علوم البلاغة

”Komentar ‘Kafije’ Ibnul-Hadžiba” – iz oblasti nahve (arapske gramatike)

شرح كافية إبن الحاجب

”Redoslijed učenjaka do Pečata Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem” – iz oblasti historije, šejh Hasan u ovom djelu spominje neke detalje o sebi

نظام العلماء إلى خاتم الأنبياء صلى الله عليه و سلم

Manje poznate zanimljivosti i preseljenje

Šejh Hasan Kafija, Allah mu se smilovao, bio je vakif, odabrani kadija, bio je osposobljen za izdavanje fetvi, bio je jedan od najzaslužnijih za gušenje ustanka zabludjele sekte hemzevija na našim prostorima, učestvovao je u džihadu protiv mađara i bio je često u pratnji sultana, smatra se da je jedan kraći period učio od medinske uleme pri putu na hadž. Kažu oni koji su ga poznavali da je proveo preko pedeset godina posteći post Davuda alejhis-selam, da je nosio grubu odjeću, da je na putu od njegove kuće do džamije bila mehana u kojoj se sviralo i pjevalo, pa je išao drugim, daleko dužim putem da bi došao do svoje kuće. (El-Dževherul-esna, str. 58.) Njegovi savremenici poredili su ga sa šejhul-Islamom Ibn Tejmijjom, na osnovu njegovih literarnih djela, znanja, mudrosti i truda općenito. Na Ahiret je preselio 1025. hidžretske godine (1616. godine), devetog oktobra u sedamdesetoj ili sedamdeset i prvoj godini života. Molimo Uzvišenog Allaha da njegov trud ukabuli, da mu grijehe oprosti, da ga na Sudnjem danu među ulemom proživi, da mu podari Džennet Firdevs i društvo poslanika, ashaba, šehida i iskrenih, amin.

Mudre izreke šejha Hasana Kafije

”Nema puta osim Poslanikovog puta, nema istine osim istine koju je on donio, nema zakona osim zakona po kojem je on postupao, nema vjerovanja (akide) osim na način kako je on vjerovao. Niko ne može dostići do Allahovog zadovoljstva i Njegovog Dženneta osim slijeđenjem Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i formalno i suštinski. Nije vjernik onaj koji ne vjeruje u ono što je prenio, ko se ne pokori njegovim naredbama, bez obzira radilo se o djelima srca ili vanjskim djelima u praksi.” (Nurul-Jekin fi Usulid-Din, str. 266)

”U drugu skupinu spadaju učenjaci, mudraci i ostali dobri i pobožni ljudi. Njima je dužnost čuvati božije zapovijedi i zabrane pisanjem i predavanjem; izlagati šerijatske ustanove svim razredima; davati mišljenja, savjete i upute; obučavati vjeru i vjerske obrede; navraćati svijet na pobožnost i snošljivost; moliti se za dobro svih uopće, a napose da bude vladar na pravome putu.” (Usulul-Hikem fi nizamul-Alem)

”Razmišljanje oštri tupu sablju, a sablja ne oštri tupu misao.”

”Najveća pogreška je zaratiti protiv onoga koji traži mir.”

”Svoju tajnu povjeri jednome, a savjetuj se s hiljadu.”

”Čudim se onom ko kupuje robove za novac, a ne kupuje slobodne ljude svojim velikim djelima.”

”Strpljenje je oružje pobjede.”

tenvir.org

Podeli