DruštvoVesti

Geronto domaćice uvek na usluzi korisnicima

Već nekoliko godina u Novom Pazaru uspešno funkcioniše usluga Geronto domaćice koje pomažu starijim građanima. Čak i u vreme korona virusa, ove domaćice su posećivale svoje korisnike i trudile se da im olakšaju dane. Inače ova usluga funkcioniše u okviru Centra za socijalni rad, a finansirana je od strane Grada Novog Pazara.

Svi stariji sugrađani od 65 godina i žene od 60, imaju pravo na korišćenje usluge Geronto domaćica koja u Novom Pazaru postoji već godinama. Geronto domacice rade pri Centru za socijalni rad, a pomoć pružaju licima na celoj teritoriji grada. Stariji koji koriste njihove usluge su većinom sami, tako da im domaćice prave i društvo, pomažu oko kućnih poslova, ali i podsećaju ih da ne ostavljaju upaljene kućne aparate.

Broj Geronto domaćica se povećava svake godine, zahvaljujući Gradu Novom Pazaru koji iz godine u godinu ulaže sve više u ove kao i druge usluge socijalne zaštite. Na ovaj nacin šalje se poruka da stariji nisu sami, ističe pomoćnik gradonačelnika, Esad Škrijelj. On takođe podseća da ova služba radi punih osam godina i da će i u buduće biti jednako bitan program kako gradonačelniku tako i Gradu Novom Pazaru.

Stariji građani koji žive sami, imaju zdravstvenih problema ili iz nekog drugog razloga nisu u mogućnosti da svoje obaveze i kućne poslove obavljaju sami mogu se prijaviti na broj telefona- 020- 312-633, gde će tražiti gerontološku službu.

M. J.

Podeli