Đerlek: Umrlo troje, trenutno 104 kovid pacijenta

Situacija nije sjajna, neće biti lako, ali smo već napravili plan rada. Uz lekare i medicinsko osoblje, koje se junački bori, vrlo brzo ćemo normalizovati stanje, kazao je na konferenciji za novinare novopostavljeni koordinator  Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek.

On je izjavio da su u  poslednjih 24 sata umrle tri osobe zaražene koronom, muškarac dvije žene, a da se u u toj zdravstvenoj trnutno leče 104 pacijenta.

“U poslednja 24 sata na bolničko lečenje primljeno je 17 pacijenata, tako da ih sada imamo 104. Na respiratoru je sedmoro, od kojih je troje na mehaničkoj ventilaciji. Transportovali smo  osmoro pacijenata.” rekao je Đerlek.

Sva odeljenja Opšte bolnice, osim Ginekologije i Hirurgije, namenjena lečenju pacijenata obolelih od kovida, te je naglasio da  trenutno raspolažu sa 350 kreveta , tako da pacijenti više neće ležati u hodnicima i na stolicama.

“Na Internom će biti najteži pacijenti, tamo će biti  centralni dovod kiseonika, srednje teški na Grudnom, Palijativnom i Infektivnom odeljenju, a laki u Medicinskoj školi.

Pacijenti sa Internog ,prebačeni su u Specijalnu bolnicu u Novopazarskoj Banji, dok su ostali otpušteni kućama. Svi ostali pacijenti, koji ne boluju od kovida, biće preusmeravani u ostale zdravstvene centre u Srbiji,, kazao je Djerlek.

Opšta bolnica u Novom Pazaru ima dovoljno lekova i opreme, stigle su  baterije za kiseonik i kako je rekao,  formirana je  nova respiratorna jedinica sa 18 respiratora.

“Trenutno nam pomaže 15 kolega iz Srbije, očekujemo još 20, a nadamo se da će nam uskoro stići i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i Turske. Kada će se to desiti, ne zavisi od mene, već od dogovora na državnom nivou. Opštoj bolnici javilo oko 60 nezaposlenih lekara i medicinskih sestara i da će, u zavisnosti od potreba, biti angažovano njih 30 do 40 koji će odmah popuniti upražnjena mesta lekara koji su oboleli.  Tražio sam od svih lekara i sestara da nam donesu snimke pluća, da li se vide promene na njima, kao i rezultate PCR testova i da vidimo ko je otišao na bolovanje sa razlogom, a ko bez. U ovoj borbi moramo učestvovati svi zajedno, nema bežanja”, naglasio je Đerlek.

Đerlek je za koordinatora Opšte bolnice imenovan jutros, nakon što je direktoru ove zdravstvene ustanove Mehu Mahmutoviću sinoć pozillo.

Podeli