PolitikaVesti

Ugljanin: Autonomija Sandžaka donja crta za sve bošnjačke partije

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je, komentarišući održane izbore, kako je u Sandžaku za političku ideju i djelovanje te partije glasalo 20.554 birača. Interes SDA Sandžaka je stabilna većina u skuptinama u mjestima u Sandžaku, naveo je Ugljanin.

Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da je njihov program na parlamentarnim izborima koji se odnosio na specijalni status za Sandžak i rješavanje pitanja Bošnjaka, podržalo ukupno 20.554, kako je rekao, mladih ljudi u Sandžaku, dok će rezultati iz ostalih dijelova Republike Srbije  biti uskoro poznatui.

Ugljanin je rekao da predstoji period novih, jer je prestalo važenje svih ranijih koalicionih sporazuma i potpisanih dokumenata o strateškom partnesrvtu.

“Što se lokala tiče, mi imamo interes da se u svim skupštinama u Sandžaku obezbjede stabilne skupštinske većine. U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici treba da se obezbjede prvenstveno stabilne bošnjačke skupštinske većine, u koje svakako treba da se uključe i Srbi i da se ravnopravno prema procentu dobijenih glasova dijele nadlježnosti i odgovornosti“, kazao je Ugljanin.

Ugljanin je ponovio stav da Bošnjaci nisu niža rasa, kao ni da stanovnici Sandžaka nisu građani drugog reda.

A. N.

Podeli