Društvo

Učiteljski fakultet u Novom Pazaru upisuje novu generaciju

Odeljenje Učiteljskog fakulteta u Novom Pazaru upisaće ove godine 23. generaciju studenata. Ove školske godine indeks će dobiti 70 svršenih srednjoškolaca koji na prijemnom ispitu pokažu najbolje znanje i veštine. Od toga je 40 predviđeno da bude na budžet  a 30 na samofinansiranje. Prijava zainteresovanih maturanata i predaja dokumenata zakazani su za 24,25 i 26.juna od 10 do 13 časova.

Prvi deo prijemnog ispita biće održan 30. juna, eliminacionog je karaktera i tu se proveravaju muzičke, govorne i fizičke sposobnosti kandiadata. Nakon dva dana, 2. jula na programu su testovi iz poznavanja srpskog jezika i književnosti kao i test opšte informisanosti.

„30. juna će biti provera sposobnosti. Ona se stastoji u tome što budući kandidati imaju govorne vežbe koje moraju proći, a tu se proverava da li imaju neku govornu manu, zatim fizičke sposobnosti gde se gleda fizička sposobnost, građa i fizičke mogućnosti kandidata, i imamo muzičke sposobnosti gde se testiraju kandidati da li poznaju takt, muziku, da li osećaju ritam jer je to jako bitno za budućeg učitelja“, kazala je profesorica doc. dr Filduza Prušević  Sadović.

„Ko od kandidata zadoolji na proveri govornih, muzičkih i fizičkih sposobnosti tog 30 juna, pristupa 02. jula polaganju testova koji podrazumevaju glavne prijemne ispite, testovi srpskog jezika i opšte kulture informoisanja“, kazao je saradnik u nastavi Boško Mihailović.

„Potrebna dokumenta za konkurs su izvod iz matične knjige rođenih, sva 4 svedočanstva o svršenom srednjoškolskom obrazovanju i diploma o završenom maturskom ispitu. Potrebne su još dve uplatnice kao dokaz za uplatu na konkurs od 6000 dinara i dokaz o uplati na polaganju muzičkih, fizičkih i govornih sposobnosti od 4000 dinara. Žiro račun studenti mogu videti na našoj oglasnoj tabli. Studenti na konkurs podnose kopiju dokumenata, ne moraju biti overena a orginal se donose na uvid“, istakla je Snežana Nikolić iz Studentske službe.

Studenti ovog fakulteta istakli su da je znanje stečeno ovde od velikog značaja za dalje školovanje i usavršavanje.

Rukovodilac Učiteljskog fakulteta u Novom Pazaru profesor Sefedin Šehović kazao je da je učitelj stub obrazovanja učenika.

“Dobar učitelj je zaista temelj znanja. On oblikuje dete, uči ga i razvija. Razvija misleće biće. Vaspitava ga. A za to je najbolji dokaz nastavni plan i program ovog Fakulteta”, dodao je Šehović.

Već treću godinu odeljenje Učiteljskog fakulteta iz Beograda sa sedištem u Novom Pazaru radi u novim prostorijama u naselju Dojeviće, odmah do osnovne škole Kalifa Bin Zajed al Nahjan. Ova lokacija se pokazala sjajnom jer pruža mogućnost praktične nastave svim studentima.

A. Ademović

Podeli