SvetVesti

U sukobu na kinesko-indijskoj granici poginulo 20 indijskih vojnika

U sukobu indijskih i kineskih vojnika u provinciji Ladakh, na sjeveroistoku Indije, poginulo je najmanje 20 indijskih vojnika.

Agencija ANI javila je kako je tokom procesa pokušaja smanjivanja tenzija u dolini Galwan, u Ladakhu, došlo do intenzivnog sukoba između indijskih i kineskih snaga te da je bilo stradalih.

Kako su indijski izvori naveli, u sukobu je poginulo 20 indijskih vojnika, među kojima je i jedan oficir. Ovo je najintenzivniji sukob između dvije zemlje u posljednjih 45 godina.

Indijska vojska je saopćila kako je jutros na indijskoj strani poginuo oficir i dvojica vojnika.

“Visokopozicionirani zvaničnici vode razgovore kako bi smirili situaciju”, navodi se u saopćenju.

Do povećanog broja preminulih došlo je nakon smrti teško povrijeđenih osoba.

Agencija ANI javila je i kako su 43 kineska vojnika poginula ili su teško ranjena.

Kina nije uputila nikakvo saopćenje o tome da li je bilo poginulih vojnika.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian ranije nije dao informacije o tome da li je u sukobu bilo poginulih ili ranjenih kineskih vojnika, ali je rekao da su indijski vojnici značajno narušili dogovor dvije strane te da su dva puta nelegalno prešli granicu i izveli provokativne napade na kineske službenike što je u dva navrata završilo ozbiljnim fizičkim obračunom s pripadnicima graničnih snaga.

Indijsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako je do sukoba došlo zbog pokušaja Kine da jednostrano promijeni status quo u tom području te da su obje strane pretrpjele gubitke.

Provincija Ladakh nalazi se na granici između Kine i Indije.

Anadolija

A. N.

Podeli