COVID-19

Turska pronašla lek za COVID-19

Ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank saopštio je da su turski naučnici razvili prvu domaću sintezu leka koji će biti korišten za lečenje infekcije COVID-19 koju izaziva koronavirus.

“To je razlog za sreću i ponos svih nas da je lek došao u fazu licenciranja, u planu je korištenje u lečenju i izvoz u druge zemlje“, poručio je Varank.

On je naglasio da je veoma važan iskorak to što je Turska nacionalnim resursima i vlastitom sintezom razvila lijek Favipiravir. Dodao je da je to nova uspešna priča iz Turske, nakon što je ta zemlja uspela razviti, proizvesti i izvoziti respiratore iz domaće proizvodnje.

Grupa od 32 turskih naučnika uspela je lek proizvesti za svega 40 dana i to sinteziranjem leka sa domaćim sirovinama. Na čelu tima su Mustafa Guzel i Zaynep Taskent.

Reč je o jednom od projekata koji se vode pod okriljem Platforma Za COVID-19 u Turskoj, a realizuje se u saradnji turskog Ministarstva industrije i tehnologije te Ministarstva zdravstva, Veća za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TUBITAK), Istanbul Medipol univerziteta i farmaceutske kompanije Atabay Ilac.

Jedan od rukovodilaca projekta razvoja turskog leka protiv infekcije COVID-19 Mustafa Guzel kazao je da je taj uspeh ostvaren simbiozom industrije i nauke.

“Počeli smo raditi pre pet ili šest sedmica. Verujte mi, nisam verovao da je ovo moguće postići ovako brzo, ali pomoću nacionalne mobilizacije resursa su se svi uključili. Uspeh je plod timskog rada“, poručio je Guzel.

On je rekao da se turski lek Favipiravir pokazao delotvornim i kod pacijenata sa blažim simptomima infekcije COVID-19.

“U svetu postoje tri ili četiri leka koji se ističu u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom. Mi znamo da je ovaj naš lek efikasan“, zaključio je Guzel.
TRT SRPSKI/ Galib Gicić

Podeli