Kako izgredaju granice danas: Svi koji uđu u Srbiju dobijaju ovo UPOZORENJE I SMERNICE

Svima koji ulaze na teritoriju Srbije više nije neophodan negativan test na korona virus, niti dozvola komisije. Tu odluku usvojila je Vlada Srbije na preporuku Kriznog štaba. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja.

Od danas, za ulazak u Srbiju, ni našim ni stranim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test, i nije obavezna samoizolacija od 14 dana.

Na graničnom prelazu Horgoš veoma mali broj putnika na ulazu u zemlju, tek po koji automobil.

Na upozorenju je i spisak zavoda za javno zdravlje u Srbiji.

Za sada ne mogu svi da uđu u Mađarsku, nema turističkih putovanja u tu državu, ona se pridržava onoga što je propisala EU.

Naši i mađarski građani koji žive do 50 kilometara od granice u pograničnom pojasu, mogu po sporazumu Vlade Srbije i Mađarske nesmetano da prelaze granicu.

Mađarska je obezbedila svakodnevi tranzitni koridor prema zapadnoevropskim zemljama. Svakog dana samo na prelazu Horgoš, odnosno Reske može se ući u Mađarsku za sve one koji su u tranzitu od 10 do 22 sata. Svi oni koji prolaze kroz tu državu moraju imati papire kojima dokazuju da rade u tim zemljama.

Juče je na kriznom štabu u Mađarskoj rečeno da će se Mađarska pridržavati onoga što bude zajednički stav EU oko otvaranja granica.

Upustva za ulazak u Bugarsku tokom dana

Od ponoći granica između Srbije i Bugarske je otvorena.

Već ima nekoliko automobila koji su iz pravca Bugarske ušli u Srbiju. Carina i policija dele uputstva za higijensko-zdravstvene mere koje je neophodno primeniti pri ulasku u Srbiju.

Svi oni koji ulaze u Bugarsku ta uputstva bi trebalo da dobiju tokom dana. Granični prelaz Gradina je jedan od najfrekventnijih.

Izolacija svim ljudima koji su do sada ušli u našu zemlju, a koja im je određena na 14 dana, jer nisu imali negativan nalaz testa, od danas se prekida.

Testiranje na lični zahtev koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Republike Srbije, dok će za studente i maloletne osobe testiranje i dalje biti besplatno, navedeno je u saopštenju.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Letovi sa niškog aerodroma

Od danas će biti uspostavljeni letovi sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki”. Taj aerodrom nije radio od 18. marta.

Mađarska kompanija “Viz er” prvi let je planirala za Dortmund. Sa niškog aerodroma i “Er Srbija” i “Rajan er” uskoro planiraju obnavljanje letova.

Tokom puta svi putnici sve vreme moraju da nose maske, a dobrodošla je i dodatna zaštitna oprema – viziri i rukavice.

Jovanović: Vraćamo se na higijenske mere

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, rekla je da odlukom Vlade prestaju da važe mere kućne izolacije i druge propisane mere za sve građane koji ulaze u zemlju.

– Podela upozorenja na graničnim prelazima se uručuje, vraćamo se na higijenske mere koje ćemo primenjivati u odnosu na lični i radni nivo. Ako se primeti bilo kakav simptom koja može biti doveden u vezi sa koronavirusom, zdravstvene ustanove su na raspolaganju – navela je Jovanovićeva.

Ponovila je da je važno što češće prati ruke, podsetiti sebe svakodnevno da je virus prisutan, provetravati prostorije, dezinfikovati prostor u kom se radi.

– Preporučila bih da se ljudi, ukoliko postoji bilo koji simptom, jave lekaru, kovid jedinice će ostati. Mere koje se uvode su adekvatne i primerene za fazu epidemije u kojoj se nalazimo – navela je direktorka “Batuta”.

Kontrola rizika se sprovodi, prema njenim rečima, i administritivnim i ličnim merama.

Pacijenti koji budu imali korona virus, biće hospitalizovani, a njihovi kontakti praćeni, rekla je Jovanovićeva.

Podeli