Društvo

NORMALIZACIJA RADA FAKULTETA: Studenti samo sa maskom mogu u amfiteatar, meriće se i temperatura

Uz sve mere opreza i zaštite koje je preporučila zdravstvena struka, fakulteti se vraćaju normalnom funkcionisanju. U visokoškolskim ustanovama u kojima je moguće da se kompletna nastava odvija onlajn, tako će ostati do kraja semestra, a na fakultetima gde studenti moraju da “prođu” praktične vežbe, sve je organizovano kako bi one bile završene u predviđenom roku.

– Radimo normalno, a naš cilj je da za tri nedelje, počevši od 18. maja, studenti odrade laboratorijske vežbe i sve druge obaveze koje nisu mogli onlajn da završe – kaže prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta. – Oni treba da se pripreme za ispitni rok koji će biti u junu, a nova šansa za polaganje čeka ih u julu. Kao fakultet, zagovaramo to da studenti ispite polože u prvom, junskom, i, eventualno, drugom, julskom roku.

Prof. Mitrović podseća na to da je vanredno stanje u zemlji uvedeno 15. marta, a da su oni već 16. održali sastanak sa šefovima katedri i rukovodstvom studenata i dogovorili se da od 17. marta počnu da rade koristeći različite platforme, tako da nastava praktično nije ni prekidana.

Pune mere opreza primenjuje i Stomatološki fakultet, a dekan prof. dr Aleksa Marković kaže da se studenti na fakultet vraćaju 25. maja, a da se zdravstvene usluge na klinikama ovog fakulteta pružaju od 18. maja.

– Zbog zaštite studenata, ove godine ni praktična nastava ni ispiti neće biti organizovani u kontaktu sa pacijentima. Zaštitne opreme imamo dovoljno, jer smo mi i pre pandemije morali da je koristimo – kaže prof. Marković.

Mere temperaturu na ulazu

Zgrade svih fakulteta su dezinfikovane, na ulazu se nalaze dezobarijere, a i studenti i zaposleni dužni su da nose maske. Takođe, studentima se na ulazu meri temperature. Većih okupljanja po fakultetima nema, a vežbe se odvijaju u manjim grupama.

Srbija Danas

Podeli