Društvo

VUČIĆ RAZGOVARAO SA LIDERIMA BALKANA: Srbija otvara granice sa Grčkom i Bugarskom od 1. juna

Granice između Srbije, Bugarske i Grčke biće otvorene 1. juna, dok će za turizam Grčka biti otvorena od 15. juna.

To je dogovoreno na video sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, a na kojem je našu zemlju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Razgovarano je o postepenom popuštanju mera, kako bi se olakšao transport ljudi i robe, kao i turistička putovanja između zemalja Kvadrilaterale.

On je naglasio da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma. Sagovornici su zaklučili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa korona virusom i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna.

Dogovoren je i susret Visokog saveta u Bugarskoj početkom juna, gde će, pre sastanka Saveta, biti održan i bilateralni susret predsednika Vučića i premijera Borisova, tokom kojeg je planiran razgovor o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

To će biti prvi susret kojim će biti nastavljena dobra praksa tromesečnih sastanaka lidera Visokog saveta.

Srbija Danas

Podeli