ECB SE SPREMA ZA UVOĐENJE DIGITALNOG EVRA

Iz perspektive direktora Evropske centralne banke (ECB) Yvesa Mersch-a, trenutno je malo sugestija za uvođenje digitalne valute centralne banke. Konkretni ekonomski razlozi za to su izostali, rekao je na internet konferenciji o digitalnoj valuti, a prenosi portal Indikator.ba.

Ipak, Evropska centralna banka (ECB) ozbiljno razmišlja kako najbolje osmisliti digitalnu valutu centralne banke. ECB će biti dobro pripremljena ako se ikad donese odluka o izdavanju takve valute.

Evropska unijaFOTO: RAS SRBIJA / RAS SRBIJA
Evropska unija

“Ako i kada dođe vreme, želimo da budemo spremni – i bićemo spremni”, rekao je član šestočlanog upravljačkog tima ECB-a.

“Mi ćemo uvesti digitalnu valutu samo ako čvrsto verujemo da je i potrebno i prikladno izvršiti naše zadatke kako bismo osigurali stabilnost naše valute”, rekao je Mersch.

Kako se takav e-euro može izgraditi za sve, takođe nije samo tehničko pitanje. Jer to ima političke i pravne implikacije.

 

Nemačke banke nedavno su se oglasile protiv brzog uvođenja digitalnog novca centralne banke. Analiza nemačkih bankarskih udruženja (DK) rekla je da opasnosti za finansijsku stabilnost i moguća ograničenja u kreditnoj ponudi banaka i štedionica nisu dovoljno istraženi.

Pored toga, još uvek ne postoji dovoljna dodatna korist za građane. Udruženje Bitkom, s druge strane, vidi opasnost da bi Evropa mogla zaostati u digitalnim valutama u odnosu na ostatak sveta.

Indikator/ GG

Podeli