COVID-19

Korona virus: U Srbiji najbolji dan po pitanju broja novozaraženih

U danu kada je američki predsednik Donald Tramp izjavio da se Amerika otvara „sa ili bez vakcine“, Italija je najavila ukidanje zabrane putovanja za početak juna.

Italijanska vlada je potpisala uredbu kojom se od 3. juna omogućuje ulazak i izlazak iz zemlje, kao između regiona, što je dosad bilo strogo zabranjeno.

– Do 11 sati, od 4.844 testa, mislim da je 34 bilo pozitivno, što je oko 0,85 odsto, što je ubedljivo najbolji rezultat – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za TV Prva.

– Danas je najbolji dan do sad – istako je on iznoseći najnovije brojke o zaraženima od korona virusa u Srbiji.

Od 14. maja i migranti koji borave u prihvatnim centrima u Srbiji mogu da izađu iz karantina.

Mere zaštite:

Mere zaštite i preporuka za preventivne korake:
• Perite redovno ruke sapunom i vodom
• Povećajte unos vitamina i radite na podizanju imuniteta
• Kada kašljete ili kijate pokrijte usta i nos jednokratnim ubrusom
• Izbegavajte bliski kontakt sa zaraženim osobama i izbegavajte putovanja u zemlje u kojima su zabeleženi slučajevi korona virusa
• Ukoliko je neophodno, koristite maske i zaštitna sredstva
• Dobro skuvajte namirnice životinjskog porekla pre jela

Korona virus (nCoV)

Korona virus (nCoV) predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije indetifikovan u humanoj populaciji. Prema genetskoj strukturi, sličan je SARS-CoV.

Kako se korona virus prenosi?

Oboljene se širi interhumano, obično posle bliskog kontakta sa inficiranom osobom, kapljičnim putem (kijanjem i kašljanjem), a moguć je i vazduh kao put prenošenja.

Koliko traje period inkubacije?

Za sada je ograničen nivo znanja o epidemiološkim i kliničkim karakteristikama infekcije izazvane nCoV. Prosečna dužina inkubacije je oko 14 dana, sa naznakama i duže inkubacije.

Koji su simptomi?

Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašalj, nedostatak daha, otežano disanje) i temperaturom.

U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu isuficijenciju, pa i smrt.

Agencije

Podeli