COVID-19Vesti

Novi Pazar pokazao da ima kapacitet da se nosi sa izazovima epidemije

Gostujući u Dnevniku Radio televizije Novi Pazar gradonačelnik Nihat Biševac kazao je da su građani Novog Pazara i Grad položili veliki ispit tokom trajanja vanrednog stanja uvedenog zbog izbijanja epidemije virusa COVID 19.

Biševac je podsetio da su tokom trajanja vanrednog stanja Krizni i Operativni štab bili u konstantnom zasedanju. On je posebno istakao činjenicu da je Novi Pazar prvi u Srbiji oformio CALL centar za pomoć najpre starijim građanima, ali i svima kojima je ona bila potrebna u proteklih 50 dana.

”Trudili smo se da i tokom vanrednog stanja održimo normalno obavljanje aktivnosti i da ništa ne utiče na njihovo normalno funkcionisanje. Imali smo redovnu snabdevenost strujom, vodom, službe koje održavaju higijenu grada radile su pojačanim tempom. U velikoj meri pomogli su nam mediji koji su pravovremeno i tačno izveštavali o svim aktivnostima i svim donetim odlukama. Posebno napominjem da smo u ovoj situaciji sve svoje resurse stavili na raspolaganje Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje što nam i je bio prioritet”

Biševac je zahvalio svima koji su doprineli da taj svojevrsni ispit bude položen, najpre onima koji su bili na prvoj linij fronta, zdravstvenim radnicima, trgovcima, radnicima komunalnih preduzeća, ali i novopazarskim privrednicima koji su svoju proizvodnju usmerili na izradu zaštitne opreme koju su donirali zdravstvenim ustanovama. Biševac je posebno zahvalio svim brojnim organizacijama i humanitarnim društvima koja su svakodnevno delila pomoć, a takve aktivnosti su nastavljene i tokom meseca Ramazana.

On je podsetio da je u Novi Pazar stigla i značajna pomoć iz dijapsore, iz Turske i Bosne.

Upravnik privreme COVID 19 bolnice dr Faruk Pašović podsetio je da ta bolnica funkcioniše već četiri pune nedelje. Mesta za umor, tvrdi, nema. Jedini prioritet su pacijenti i njihovo zdravlje.

”Trudimo se da pacijentima omogućimo najbolje uslove za medicinsku negu i prijatan boravak pacijentima koji se leče u ovoj bolnici. Pacijenti koji su smešteni kod nas su praktično bez simptoma ili imaju lakšu kliničku sliku. Ono što je interesantno jeste to da imamo raspon godina od 10 do skoro 70, kada je reč o starosnoj strukturi. Ukupan broj do sada otpuštenih je 59 i konačno smo uspeli da taj broj otpuštenih pacijenata bude veći od broja onih koji se nalaze u privremenoj COVID bolnici. Ukupno od početka trajanja ove epidemije kroz COVID bolnicu u Novom Pazaru prošlo je 95 pacijenata” kazao je Pašović.

Pašović je podsetio da su za samo dva dana uspeli da objekat škole prenamene, opreme i osposobe za boravak ovakve vrste pacijenata.

”Pokazali smo kao grad i kao Opšta bolnica da imamo kapacitet da se nosimo sa najvećim izazovima ovakve vrste, da posedujemo i ljudske resurse i tehničke uslove da odgovorimo svim izazovima koje je pred nas stavila epidemija korona virusa. Zaista sam zadovoljan kako smo svih ovih nedelja radili u COVID bolnici”

Biševac i Pašović su apelovali na građane da i u narednom periodu pokažu visok stepen odgovornosti, da poštuju sve propisane mere i preporuke propisane od strane nadležnih.

 

Senada Kalić

Podeli