DruštvoVesti

Dezobarijera na ulazu, spavanje “noge – glava”, kreveti i stolovi na dva metra: Šta očekuje najmlađe u vrtićima i jaslicama?

PRIJEM dece na ulazu, prolazak kroz dezobarijeru, stočiči udaljeni dva metra, spavanje “noge glava”, često provetravanje prostorija… samo su neke od mera koje će, kako saznajemo, biti uvedene radi zaštite dece i zaposlenih od virusa korona u vrtićima. Konačni protokol biće usvojen narednih dana, kako bi sve bilo spremno za početak rada 11. maja.

U predškolskim ustanovama u prethodnom periodu urađena je dezinfekcija prostora, nameštaja, igračaka… Kao i do sada, biće obavezna lekarska potvrda da je dete zdravo. Vaspitači će decu “preuzimati” na ulazu, mame i tate će morati da imaju maske, a ako ih bude više, mora se poštovati razdaljina od dva metra. Razmatra se mogućnost bezkontaktnog merenja temperature pri dolasku, a sva deca koja imaju neki od respiratornih simptoma (curenje nosa, kijavicu…) neće biti primljena u kolektiv.

Preporučuje se da se za igru ne koriste mekane igračke, a ako se daju deci, moraju se prati svakog dana.

Svi zaposleni, kao i osoblje za spremanje i dostavu hrane, moraju nositi maske i rukavice. Prostorije će se provetravati često, pre ulaska dece, dok su napolju… Ne smeju se uključivati klime. Higijenske mere biće pojačane, uz obavezno pranje ruku po dolasku, pre i posle jela, toaleta, povratka iz dvorišta, uz nadzor vaspitača. Deca bi trebalo duže da borave napolju. Među merama zaštite su, saznajemo, zabrana mešanja grupa i vaspitača kako unutra, tako i u dvorištu, kao i “razmena” igračaka. Preporučuje se i smanjenje dece u grupama na 10 do 12 mališana.

PRIJAVILA SE TREĆINA

OKO 30 odsto roditelja dece koja su upisana u beogradske vrtiće izjasnilo se da im je vrtić neophodan od 11. maja, rekao je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda Slavko Gak.

Prema njegovim rečima, roditeljima će biti potrebna potvrda poslodavca da su neophodni na svojim radnim mestima te da će vrtići poštovati mere koje je objavio Gradski zavod za javno zdravlje.

 

Izvor: Novosti

Podeli