DruštvoVesti

Vaspitači i roditelji uspešni u nastavi na daljinu

Vaspitači Predškolske ustanove “Mladost” uspešno sprovode aktivnosti i planove nastavom na daljinu u skladu sa vanrednim stanjem. Deca uzrasta od 3 do 6 godina nastavu pohađaju putem viber grupa , a u realizaciji istih već mesec i po dana učestvuju vaspitači i roditelji.

„Mislim da smo postigli glavi cilj, a to je da su deca i roditelji zadovoljni.“, ocenjuje Ajhana Spica, glavni vaspitač Vrtića “Mladost“.

Deca uzrasta od 3 godine do predškolskog uzrasta dva puta nedeljno se kontaktiraju putem viber grupa, dok predškolci svakodnevno dobijaju svoje radne zadatke koji se proveravaju.

„Program se u potpunosti realizuje zato što smo imali puno slobodnog prostora i roditelji su bili veoma zainteresovani“, smatra Spica.

Medicinske sestre- vaspitači koje vode grupu jaslica funkcionišu na isti način.

„ Za uzrast do 3 godine nedeljno se planiraju aktivnosti. One se klasifikuju prema uzrasnoj sposobnosti dece kao i prema materijalima i sredstvima koja roditelji imaju kod kuće i mogu da koriste“, objasnila je preventivna sestra- vaspitač, Mibera Komatina.

Majka trogodišnje devojčice Zorana Pavlović, kazala je za RTV Novi Pazar da je zadovoljna aktivnostima koje se zbog vanrednog stanja sprovode na daljinu.

„Zadovoljni smo zato što deca nisu pravila pauzu nego smo i dalje radili i vežbali sa njima. Pravili smo neke cvetiće i lepo nam je da se i mi vratimo u detinjstvo i prisetimo onoga što smo i mi nekada radili“, kazala je Zorana Pavlović.

Razvojna drupa dece sa posebnim potrebama takođe funkcioniše po ovom principu. Za njih je posebno značajna socijalizacija.

„Kroz interesantne igre koje animiraju sve članove porodice trudili smo se da pojačamo interakciju među njima i na taj način im nadomestimo taj deo socijalizacije koji im je veoma bitan“, objasnila je za RTV Novi Pazar defektolog-logoped Alma Nokić.

Stručni tim saradnika koordinira ovim načinom sporovođenja aktivnosti. Roditelji su im se u protekom periodu javljali kako bi potražili pomoć ili imali neke posebne zahteve. Komunuikacija se odvija putem viber grupa, facebook stranice ili putem maila. Roditelji su preuzeli najveći deo ovog tereta kako bi sve aktivnosti sproveli u delo.

„Mi roditeljima pokušavamo da kažemo da se sve može odložiti osim ljubavi prema deci koja je najvažnija. Deca ako imaju ljubav pokazuju bolje raspoloženje iako su kod kuće i veću spremnost za rad“, savetuje stručni saradnik, psiholog Amer Pašović.

Radovi mališana koji su rezultat aktivnosti kod kuće prezentuju se na facebook stranici Predškolske ustanove „Mladost“. Tu se mogu naći i neki korisni saveti. Sve to služi kao podstrek roditeljima i deci koja ipak željno iščekuju povrtatak u vrtiće i predškolske ustanove i susret sa drugarima.

(A.M.K.)

(foto: facebook)

 

Podeli